Απώλειες στη Wall
Κι ενώ οι αμερικανικοί δείκτες πριν από την ανακοίνωση της Fed σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας υποχωρούσαν μέχρι και 1,4%, μετά από τα νέα μέτρα μείωσαν ραγδαία τις απώλειες τους, χωρίς όμως να καταφέρουν να τις απαλείψουν. Τα «σκήπτρα» της σημερινής πτώση διατήρησε ο τεχνολογικός κλάδος ο οποίος φάνηκε να μην τον άγγιξαν τα νέα μέτρα της Fed.
Να επανεπενδύσει τα ρευστά διαθέσιμα που έχει ήδη εξασφαλίσει η Fed όταν λήξουν οι τοποθετήσεις της σε ομόλογα με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις προκειμένου να αγοράσει νέους μακροπρόθεσμους ενυπόθηκους τίτλους ή γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου, αποφάσισε η Νομισματική Επιτροπή της Fed σήμερα όπως αναμενόταν από τους αναλυτές.
Η διοχέτευση αυτή των χρημάτων που «εκτυπώθηκαν», ευελπιστούν οι αξιωματούχοι της Fed ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη που δείχνει τελευταία σημάδια κόπωσης. Με τον τρόπο αυτό, έστω και με μικρό ρυθμό, θα αρχίσει να εισρέει στην οικονομία νέο χρήμα (οι τόκοι των κεφαλαίων).
Η επανεπένδυση αυτή κεφαλαίων που στηρίζονται σε στεγαστικά δάνεια (MBS) ή σε κρατικά ομόλογα Treasuries, είναι ένα «δειλό» βήμα, όπως χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές, προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της. Αυτή η απόφαση αποτελεί στροφή στα μέχρι πρότινος σχέδια της για σύσφιγξη της πολιτικής και περιορισμού των λογιστικών της καταστάσεων. Το όφελος από την επανεπένδυση κεφαλαίων σε MBS θα είναι η διατήρηση του ισολογισμού της Fed στα παρόντα επίπεδα, συνεπώς η κίνηση αυτή δε συνιστά πραγματική χαλάρωση νομισματικής πολιτικής, καθώς δε διευρύνεται ο ισολογισμός της, απλά παραμένει στα ίδια επίπεδα
Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, η Fed προχωρά σ’ αυτή τη συμβολική κίνηση ώστε να επιδείξει εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη που δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Παράλληλα, διατήρησε τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0,25%, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα διατηρηθούν εκεί για μακρά περίοδο.
Πτώση 11% για την AgFeed Industries που ανακοίνωσε ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η InterContinental Hotels Group έχασε 6,4%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.
Απώλειες 2,7% για την Novell, η οποία μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις τρίτου τριμήνου στα 197 εκατ. δολ, από 199 εκατ. δολ. προηγουμένως, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 207 εκατ. δολ.
Στον αντίποδα η Fossil κέρδισε 7,6%, καθώς τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ανοδος 5,2% για την MBIA, που ανακοίνωσε αύξηση κερδών το β’ τρίμηνο.
Το κλίμα βαραίνει και η απρόσμενη πτώση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ετήσια πτώση κατά 0,9% παρουσίασε η παραγωγικότητα, του αγροτικού τομέα εξαιρουμένου, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στις ΗΠΑ, μετά από αύξηση 3,9% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ηταν η πρώτη πτώση από τα τέλη του 2008. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,4%. Επιπλέον, το κόστος εργασίας, βασική ένδειξη πληθωρισμού, αυξήθηκε λιγότερο του αναμενομένου κατά 0,2%, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 2,7% και 3,9% σε ετήσια βάση από 6,3% στο α ‘τρίμηνο.
Αυξημένα κατά μόλις 0,1% εμφανίστηκαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,4%.
Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 399,2 δις. δολ., μετά από την αναθεωρημένη αύξηση στο 0,5% το Μάιο. Οι πωλήσεις στους εμπόρους χονδρικής υποχώρησαν κατά 0,7% μετά από τη μείωση του Μαΐου.
Πτωτική η ευρωπαϊκή συνεδρίαση
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στις αποφάσεις της Fed, ενώ 'βαρίδι' αποτέλεσαν και τα κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία.
Απώλειες 1,3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στις 258,76 μονάδες, μετά την ισχυρή άνοδο κατά 1,4% τη Δευτέρα. Στα 1,3175 δολάρια το ευρώ, διαπραγματευόμενο κάτω από τα επίπεδα των 1,32 δολαρίων κι ενώ την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τα 1,33 δολάρια.
Στο -2,9% η BHP Billiton, στο -2,7% η Rio Tinto και στο -2,12% η Xstrata.
H Hannover Re υποχώρησε κατά 5,5%, μετά την ανακοίνωση πτώσης κερδών κατά 24% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η TUI Travel, σημείωσε απώλειες 9,3%. Το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Ευρώπη δήλωσε ότι αναμένει κέρδη στο χαμηλότερο σημείο των εκτιμήσεων.
Απώλειες 5,5% και για τη Danske Bank η οποία ανακοίνωσε πτώση 14% στα κέρδη β’ 3μηνου, αποτυχαίνοντας να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Nomura Holdings υποβάθμισε τις μετοχές της τράπεζας σε “neutral” από “buy” προηγουμένως.
Πιέσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία σημείωσαν κάμψη για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους τον Ιούλιο, καθώς εξασθένησε η ζήτηση για κατοικίες, ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας ενδέχεται να χάνει έδαφος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο μελέτη του Royal Institution of Chartered Surveyors. Πτώση 4,4% για την Persimmon, ενώ Taylor Wimpey και Barratt Developments υποχώρησε 4,6% και 4,4% αντίστοιχα.
Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 18 μηνών ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, με τις κινεζικές εξαγωγές να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις για ταχύτερη ανατίμηση του κινεζικού γουάν. Συγκρινόμενο με τα επίπεδα του περασμένου έτους, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε 170%, αγγίζοντας τα 28,7 δισ. δολάρια και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38,1% στα 145,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 22,7% στα 116,8 δισ. δολάρια. Το ανακοινωθέν εμπορικό πλεόνασμα είναι το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2009.
Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στον μεταλλουργικό κλάδο, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για πολλές ευρωπαϊκές μεταλλουργικές εταιρείες. Στα 7,4 δισ. στερλίνες (11,7 δισ. δολ.) συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας κατά τον μήνα Ιούνιο, έναντι 8 δισ. στερλινών τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Επιπλέον, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία κατά το μήνα Ιούνιο, λόγω της μείωσης της παραγωγής αυτοκινήτων καθώς έληξαν τα κίνητρα αγοράς της κυβέρνησης. Ειδικότερα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,7% από το Μάιο, όπου είχε ενισχυθεί κατά 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Insee. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,2%.'Οσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 0,8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr