Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη
Από τα χαμηλά πέντε εβδομάδων ξεκίνησαν το τρίτο τρίμηνο οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους φόβους για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους να επανέρχονται στο προσκήνιο μετά την απειλή της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας. Βαρύ πλήγμα δέχτηκαν οι προσπάθειες για την εδραίωση της παγκόσμιας ανάκαμψης, μετά την ανακοίνωση κινεζικών μακροοικονομικών στοιχείων που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση της μεταποίησης.
Βουτιά 2,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στις 237,18 μονάδες, που αποχαιρέτησε το δεύτερο τρίμηνο με απώλειες 7,7%. «Έσπασε» το φράγμα των 1,24 δολαρίων το ευρώ, ενώ αυτή την ώρα καταγράφει άνοδο 1,5% στα 1,2417 δολάρια.
Ωστόσο, τη χορήγηση δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζει η ΕΚΤ. Στη διάθεση 111,2 δισ. ευρώ (135,9 δισ. δολαρίων) στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε δάνεια έξι ημερών με σταθερό επιτόκιο 1% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι αιτήσεις των τραπεζών ανήλθαν στις 78.
Παράλληλα, τo ποσό των 3,5 δισ. ευρώ άντλησε η ισπανική κυβέρνηση, ύστερα από πώληση πενταετών ομολόγων, μία μέρα μετά την προειδοποίηση της Moody's για υποβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας της χώρας κατά 2 βαθμίδες. Σημειώνεται ότι η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 1,7 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,657% από 3,532% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία 5ετών ομολόγων στις 6 Μαίου.
Ασφυκτικές οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Στο -2,03% η Credit Agricole, στο -1,52% η Barclays, ενώ στο +0,74% η BBVA.
Απώλειες κατέγραψε και ο μεταλλουργικός κλάδος, με τη Xstrata να κλείνει στο -5,3% και τη BHP Billiton στο -3,9%.
«Βουτιά» 4,09 % κατέγραψε η Chloride, μετά την αποχώρηση της πρότασης της ΑΒΒ για την εξαγορά της.
Στο -1,66% βρέθηκε η Peugeot και στο -1,58% η Renault, ενώ απώλειες ύψους 4,4% κατέγραψε η BMW και 3,7% η Daimler.
Τη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε διάστημα τεσσάρων μηνών σημείωσε η μεταποίηση τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Markit που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Αναλυτικά, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 55,6 μονάδες, έναντι 55,8 μονάδων το Μάιο.
Κατά 0,4% αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση το Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,4%.
Στις 57,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης PMI στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούνιο από τις 58 μονάδες κατά το μήνα Μάιο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 57 μονάδες. «Ο κλάδος κράτησε έναν ισχυρό momentum τον Ιούνιο», δηλώνει ο CEO της Chartered Institute of Purchasing and Supply, David Noble, ο οποίος προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμα ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του κλάδο στο β΄εξάμηνο του 2010.
Απώλειες στη Wall
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα. «Βαρίδι» στις αγορές, όπου ο Standard & Poor’s 500 βρίσκεται σε χαμηλά 10 μηνών, αποτελούν και οι δηλώσεις του πρώην διοικητή της Fed, Alan Greenspan, ο οποίος υπογραμμίζει πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται σε «τυπική παύση».
Σε ‘’τυπική παύση’’ βρίσκεται η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ θα επηρεαστεί από τις επιδόσεις των κεφαλαιαγορών, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Fed, Alan Greenspan.
“Ενώ το σύνηθες είναι οι αγορές να επηρεάζονται από τις οικονομικές εξελίξεις, νομίζω ότι πλέον ισχύει το αντίστροφο,’’ είπε ο Greenspan σε συνέντευξή του στο CNBC. “Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι τιμές των μετοχών παίζουν βασικό ρόλο’’, τόνισε.
Οι επενδυτές αμφισβητούν τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, με τις αποδόσεις των ομολόγων να υπερβαίνουν αυτές των μετοχών με το μεγαλύτερο 'χάσμα' των τελευταίων εννέα ετών.
Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ βυθίστηκε τον Ιούνιο, με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε κλίμα αβεβαιότητας λόγω της απογοητευτικής εικόνας της απασχόλησης και των αποδοχών.
“Οι εργοδότες δεν θέλουν να προσλάβουν γιατί φοβούνται τις απολύσεις'', είπε ο Greenspan, χαρακτηρίζοντας όμως τον παράγοντα φόβου΄΄βραχυπρόθεσμο''.
Ο πρώην διοικητής της Fed επεσήμανε πως αντίθετα με μια ''τυπική'' ανάκαμψη, οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν αναδειχθεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξης, αφήνοντας την αμερικανική οικονομία εξαρτημένη από τις τράπεζες και τους πλούσιους ιδιώτες να ''ορθοποδήσει''.
Την πτώση οδηγούν οι τράπεζες σήμερα μετά τη μείωση των εκτιμήσεων για την πορεία της κερδοφορίας τους το δεύτερο τρίμηνο του έτους από την Bank of America. Goldman Sachs (-0,9%), Morgan Stanley (-2,8%), JPMorgan (-2,4%) και Citigroup (-1,9%) βρίσκονται στο επίκεντρο.
Αναπάντεχη αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 13.000, φτάνοντας τις 472.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση στις 455.000 αιτήσεις. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε κατά 3.250 αιτήσεις, στις 466.500, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
Νέα πτώση σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης ISM μεταποίησης στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκε στις 56,2 μονάδες, από 59,7 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημειώνεται εδώ ότι ο δείκτης πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ότι οι επιχειρήσεις μεγεθύνονται. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου καθώς οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στις 59 μονάδες.
"Βουτιά" 30% κατέγραψαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών κατά το μήνα Μάιο στις ΗΠΑ, στον απόηχο της λήξης των μέτρων στήριξης στην αγορά κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου και Απριλίου, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 23%. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 15,9%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr