Ανοδικά η Wall
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν σχεδόν σταθεροποιητικά. Η νευρικότητα, η μεταβλητότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά σήμερα, καθώς σήμερα έληξαν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες παραγώγων, γνωστή και ως quadruple witching.
Πολύ σημαντικά κέρδη σημείωσαν αυτήν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, με Dow Jones και τον S&P 500 να κερδίζουν 2,4% και τον Nasdaq 3%.
Συνέχισε και σήμερα η κατακόρυφη άνοδος του χρυσού, ''σπάζοντας'' μάλιστα το χτεσινό ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν σήμερα κατά 0,8% ή 9,60 δολάρια, κλείνοντας στα 1.258,30 δολάρια η ουγγιά. Από την αρχή της εβδομάδας έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,3%.
«Μεγάλη εμπιστοσύνη» στις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δήλωσε ότι έχει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι γίνονται οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο Στρος-Καν σε συνέντευξη Τύπου.
Στο +1,3% βρέθηκε η DuPont, ενώ στο +0,08% η Caterpillar, καθώς οι πωλήσεις σε μηχανήματα το Μάιο σημείωσαν άνοδο 11%. Ανοδικά 0,36% έκλεισε η Boeing.
Κέρδη και για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς Bank of America, JPMorgan και HSBC Holdings προέβησαν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων ύψους 7,65 δισ. δολαρίων σημάδι αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η Bank of America κέρδισε 0,3%, ενώ η JPMorgan σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη Dow, κλείνοντας στο +1,7%.
Ανοδικά 1,77% κινήθηκε η BP. Επικοινωνιακή πανωλεθρία για την BP, μετά την επτάωρη ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας Τόνι Χέιγουορντ στην επιτροπή έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ενας προς έναν οι βουλευτές 'επιτέθηκαν' στον Χέιγουορντ για την ''απίστευτη'', όπως τη χαρακτήρισαν, αδιαφορία της εταιρείας για τους κινδύνους κατά τις γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού.
Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Standard and Poor's υποβάθμισε κατά δύο μονάδες τη BP στο «Α», από «ΑΑ-», αλλά και η Moody's κατά τρεις βαθμίδες σε ''A2" από "Aa2", ακολουθώντας τη Fitch, που την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποβαθμίσει την ΒΡ κατά έξι βαθμίδες, ρίχνοντάς την στο «ΒΒΒ», δηλαδή στη κατηγοριοποίηση junk.
Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας να «βαραίνει» τις αγορές, αντισταθμίζοντας το ενθαρρυντικό κλίμα σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και την άνοδο της μετοχής της BP. Σημειώνεται, δε, ότι αρνητικά επέδρασαν οι δηλώσεις του Χ. Αλμούνια, ο οποίος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μικρές ελληνικές και ισπανικές τράπεζες να ζητήσουν κρατική ενίσχυση.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν κέρδη, καθώς ο FTSE βρέθηκε στο + 1,68%, ο CAC στο + 3,7% και ο DAX στο +2,8%.
Κατά 0,5% ενισχύθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 256.23 μονάδες, μετά από κέρδη 0,2% την Πέμπτη και 6,2% σε διάστημα επτά συνεδριάσεων. Στα 1,2368 δολάρια διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κι ενώ λίγο νωρίτερα άγγιξε τα 1,2414 δολάρια, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να ισχυροποιήσουν τους θεσμούς της οικονομικής διακυβέρνησης και να υπερασπιστούν τη σταθερότητα του ευρώ. Στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και να καθησυχαστούν οι αγορές.
«Είναι πιθανό ορισμένες τράπεζες της Ισπανίας και της Ελλάδας να ζητήσουν κρατική βοήθεια», δηλώνει ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, δημιουργώντας νέες ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση των δύο χωρών.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Χ. Αλμούνια αναφέρει ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού μεταξύ των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία σχεδίων διάσωσης από τις κυβερνήσεις για ορισμένες τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν μέχρι στιγμής ζητήσει κρατική ενίσχυση.
Απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, με τη Sanofi-Aventis να κλείνει στο -3,22%, Roche Holding στο -2,64%, τη GlaxoSmithKline 1,65% και τη AstraZeneca 0,76%.
Στο -0,29% η Rio Tinto και στο οριακά ανοδικά στο +0,06% η Antofagasta. Στο -1,20% βρέθηκε η Total.
Από την άλλη μεριά με κέρδη 1% έκλεισε η BP, η οποία έχει χάσει το 43% της αξίας της από τη μέρα που ανατινάχθηκε η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό. Η εταιρεία έχει αρχίσει να αυξάνει τους ρυθμούς συλλογής του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στον Κόλπο.
Με κέρδη 1,98% κινήθηκε η Societe Generale και 3,79% η Credit Agricole. Ανοδικά 4,3% και η Banco Santander, ενώ η BBVA ενισχύθηκε κατά 6,2%. Σημειώνεται ότι οι δύο τράπεζες φαίνεται να είναι οι πιο υγιείς στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με δημοσίευμα ισπανικού οικονομικού περιοδικού επικαλούμενο τα αποτελέσματα των stress tests.
Στο -0,07 % η Porsche Automobil Holding, μετά τις ζημιές ύψους 700 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.
Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία κατά το μήνα Μάιο, σημειώνοντας άνοδο στους τέσσερις από τους πέντε τελευταίους μήνες, χάρη στις ενδείξεις για καλύτερες προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι τιμές αυξήθηκαν σε ποσοστό 0,3% από τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,9%, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση κατά 0,7%.
Συρρικνώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της βρετανικής κυβέρνησης το Μάιο και μάλιστα άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, λίγες μόνο μέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, George Osborne, ανακοινώσει τον προϋπολογισμό.
Ειδικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχώρησε στις 16 δισ. στερλίνες (23,8 δισ. δολ.) το Μάιο, από 17,4 δισ. στερλίνες ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν έλλειμμα ύψους 18 δισ. στερλινών.
Στον προϋπολογισμό που θα ανακοινώσει στις 22 Ιουνίου ο Osborne, θα περιέχεται η μεγαλύτερη περικοπή δαπανών από τη δεκαετία του 1970, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 11% του τελευταίου έτους χρήσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr