Αρνητικά πρόσημα η Wall
«Στον ύπνο» φαίνεται να έπιασε τις αγορές η απρόσμενη απόφαση των γερμανικών αρχών να προχωρήσουν στην απαγόρευση του naked short selling από σήμερα έως και την 31η Μαρτίου του 2011. Ως αποτέλεσμα, με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν κάποιες προσπάθειες να μεταστραφεί το κλίμα, με βάση την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Fed για την ανάκαμψη των ΗΠΑ. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσε και η πρώτη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μετά από πάνω από ένα χρόνο.
Περισσότερο αισιόδοξη εμφανίστηκε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης της Νομισματικής Επιτροπής της Fed που ολοκληρώθηκε στις 28 Απριλίου και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το τρέχον, αλλά και για τα δύο επόμενα έτη, εστιάζοντας πάντως "στη σταδιακή ανάκαμψη" της ομοσπονδιακής οικονομίας.
Για το τελικό φετινό τρίμηνο, το δ', η Fed και πλέον συγκεκριμένα η Νομισματική της Επιτροπή προέβλεψε (σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό) έναν ρυθμό ανάπτυξης, που θα κυμανθεί μεταξύ 3,2% και 3,7% (από τη διακύμανση 2,8% ως 3,5% που προγενέστερα η ίδια προέβλεψε).
Όσον αφορά τα τέλη του 2011, προβλέπεται πλέον ένας ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας που θα φθάσει ακόμα και το 4,5%, κάτι που προβλέπεται σήμερα να συμβεί οπωσδήποτε τον Δεκέμβριο του 2012 και σε βάση ετήσια.
Βελτίωση βλέπουν οι αξιωματούχοι της Fed και για την αγορά εργασίας, αν και η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας θα είναι μετριοπαθής. Ανησυχίες εκφράστηκαν και για το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή κρίση να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.
Υπό πίεση βρέθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Hewlett-Packard, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,58%. Mε 0,65% υποχώρησε η Intel, με 0,59% η Cisco και με 0,68% η IBM.
Απώλειες 0,9% και για τη Target.
Στο +2% βρέθηκε η Deere, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο.
Πτώση 0,1% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στον απόηχο των μειωμένων τιμών στην ενέργεια, την αγορά κατοικίας, τα αυτοκίνητα και την ένδυση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη πτώση που καταγράφεται από το Μάρτιο του 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 2,2%. Ο δομικός δείκτης τιμών – από τον οποίο εξαιρούνται τα είδη διατροφής και η ενέργεια – παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο, με την ετήσια αύξησή του να διαμορφώνεται στο 0,9%.
Σοβαρές απώλειες στις ευρωαγορές
Μαζικές απώλειες πάνω από το 2,5% κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της απαγόρευσης του «γυμνού» short selling στη Γερμανία. Η προοπτική της επιβολής αυστηρότερων κανόνων στις κεφαλαιαγορές, καθώς και η έλλειψη συντονισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση «μούδιασε» τους επενδυτές, στο μυαλό των οποίων τριγυρνά η σκέψη ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά φαινόταν.
Απώλειες 2,7% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 που υποχώρησε για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων, στις 244,42 μονάδες.
Το ευρώ, δεχόμενο ένα ακόμη πλήγμα, υποχώρησε εκ νέου στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 1,22 δολαρίων, αν και αυτή τη στιγμή ανακάμπτει ελαφρώς στα 1,2288 δολάρια. "Οι γερμανικές αποφάσεις θα σηματοδοτήσουν περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ", σημειώνει η Citigroup.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος. Απώλειες 4,1% για τη Barclays, 1,7% για τη Deutsche Bank, 2,5% για τη Santander, και τη Societe Generale και 2% για την Credit Agricole. Στο -1,9% η Allianz.
Πτώση 3,2% για την ισπανική BBVA, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε neutral από overweight εκ μέρους της J.P. Morgan.
Η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ "φέρνει" απώλειες και στα εμπορεύματα, δημιουργώντας κατ' επέκταση ασφυκτικές πιέσεις στο μεταλλουργικό κλάδο. Στο -5,3% η Xstrata και στο -4,6% η Antofagasta.
Στο -3,9% η Home Retail, ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη UBS.
Στο -4,8% βρέθηκε η BMW, τη σύσταση της οποίας μείωσε η BofA Merrill Lynch σε underperform από neutral προηγουμένως.
Απώλειες 3,3% και για την ICAP, η οποία μάλιστα απώλεσε τα κέρδη των τελευταίων δύο ημερών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη του έτους χρήσης υποχώρησαν 5%.
Η υποβάθμιση της σύστασης της Home Retail σε neutral από buy προηγουμένως από την UBS, οδήγησε την εταιρεία στο -3,2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr