Απώλειες στη Wall
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η περεταίρω μείωση του καταναλωτικού δανεισμού από τους Αμερικανούς και οι φόβοι για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Στην αρχή της συνεδρίασης οι δείκτες έδειχναν αντιστάσεις απέναντι στις πιέσεις, στηριζόμενοι στα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου. Ωστόσο, οι απώλειες του ενεργειακού κλάδου δεν άφησαν περιθώρια θετικού εδάφους.
Κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου, μετά την ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, ενώ και ο χαλκός «έπεσε» από τα υψηλά 20 μηνών. Στο -0,3% βρέθηκε η U.S. Steel, ενώ η AK Steel υποχώρησε κατά 0,5% και η Alcoa κατά 0,2%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες του δείκτη S&P 500 κινήθηκε η Massey Energy, ήτοι 7,7%, διευρύνοντας τις απώλειες που σημείωνε από χτες στο 11%. Η ενεργειακή εταιρεία παραδέχτηκε το θάνατο 25 ατόμων στη μονάδα παραγωγής της West Virginia, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικού ύψους πρόστιμα για τους κανόνες ασφαλείας που δεν ελήφθησαν υπόψη.
Με απώλειες 3,1% κινήθηκε η Las Vegas Sands, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη UBS, ενώ κατά 0,4% υποχώρησε η Visa, καθώς η Fed αναμένεται να ανακοινώσει ότι η καταναλωτική πίστη υποχώρησε 0,7 δισ. δολάρια το μήνα Φεβρουάριο.
Στο -3,9% βρέθηκε η AMB Property, καθώς τα κέρδη πρώτου τριμήνου ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Από την άλλη μεριά, η EOG Resources ενισχύθηκε κατά 6,1% ύστερα από την ανακοίνωση της ότι η παραγωγή της θα αυξηθεί κατά 20% το 2011 και το 2012.
Για 15ο συνεχόμενο μήνα μείωσαν τα επίπεδα δανεισμού τους οι Αμερικανοί πολίτες σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Πιο συγκεκριμένα, τα καταναλωτικά δάνεια που ζήτησαν οι Αμερικανοί το Φεβρουάριο κατήλθαν κατά 11,5 δισ. δολάρια, ή στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 5,6%, ή στα 2,45 τρισ. δολάρια συνολικά. Αναλυτικότερα, οι οφειλές των πιστωτικών καρτών υποχώρησαν κατά 9,4 δισ. δολάρια, ή 13,1% στα 858,1 δισ. δολάρια, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια υποχώρησαν κατά 2,1 δισ. δολάρια, ή 1,6% στα 1,59 τρισ. δολάρια.
Αν και η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, είναι πραγματικά ευχάριστο το ότι η βελτίωση της εικόνας της το 2010 συνεχίζεται, και η ανάπτυξη είναι αρκετή ώστε να μπορέσει η αγορά εργασίας να ενισχυθεί. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, σε ομιλία του Dallas, ο οποίος ανέφερε ότι εάν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν όπως και αναμένεται, τότε θα δούμε αισιοδοξία ανάμεσα στους καταναλωτές και μεγαλύτερη προθυμία από τη μεριά των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους.
Αναφορικά με το θέμα του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ η βελτίωση της παραγωγικότητας θα βοηθήσει τις εταιρείες στη διακράτηση του λειτουργικού κόστους. Ο Bernanke επισήμανε δύο πυλώνες αδυναμίας για την αμερικανική οικονομία: η συνεχιζόμενη σύσφιξη των χορηγήσεων από τον τραπεζικό κλάδο και η αδυναμία ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων.
Σημειώνεται εδώ ότι ο Bernanke διαβεβαίωσε ότι η Fed θα στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, αλλά επισήμανε ότι η Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του υπέρογκου ελλείμματος της κυβέρνησης.
Με αρνητικά πρόσημα η Ευρώπη
«Έπεσαν» από τα υψηλά 18 μηνών οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της πτωτικής πορείας των εταιρειών παραγωγής πρώτων υλών, η οποία αντιστάθμισε τα κέρδη των εταιρειών λιανικής.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,3% στις 268,62 μονάδες, μόλις μια ημέρα μετά το κλείσιμό του στα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Σεπτεμβρίου 2008.
Στο -1,9% βρέθηκε η BHP Billiton, στο -1,5% η Kazakmys, ενώ στο -1,7% η Xstrata.
Απώλειες 1,3% για τη Vodafone Group και στο -2,6% η Inditex, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Nomura Holdings.
Στο - 1,29% κινήθηκε η Renault, ενώ κέρδη 0,6% κατέγραψε η Daimler, μετά τη συμφωνία τους με τη Nissan. Αναλυτικά, την επίτευξη συμφωνίας για μεταξύ τους συνεργασία επιβεβαίωσαν οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Nissan και Renault, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Renault-Nissan Alliance θα αποκτήσει μερίδιο ίσο με 3,1% στην Daimler, ενώ η Daimler θα αποκτήσει 3,1% στη Renault και 3,1% στη Nissan.
Στον αντίποδα, με κέρδη 1,1% κινήθηκε η Nokia, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη UBS, ενώ κατά 6,1% ενισχύθηκε κατά η Man Group.
«Άλμα» 14% για την Allied Irish Banks, ύστερα από τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Royal Bank of Scotland.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητο παρέμεινε κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης του 2009 το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Οι τελευταίες προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%. Συγκρινόμενο με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εμφανίζεται μειωμένο κατά 2,2%.
Τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007 άγγιξε το Μάρτιο ο σύνθετος PMI στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Markit που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο δείκτης ανήλθε στις 55,9 μονάδες από τα επίπεδα των 53,7 μονάδων το Φεβρουάριο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη στις 55,5 μονάδες. Στις 54,1 μονάδες ανήλθε το Μάρτιο ο δείκτης PMI υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, έναντι των 51,8 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη κατά το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης PPI ενισχύθηκε κατά 0,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,2%. Τον Ιανουάριο, ο PPI ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 17 μηνών, σημειώνοντας αύξηση 0,7%, χάρη στις ενισχυμένες τιμές ενέργειας.
Αμετάβλητες παρέμειναν το Φεβρουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας. Να σημειωθεί ότι αναλυτές της Action Economics είχαν προβλέψει πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 1% σε μηνιαία βάση.
Τάσεις επιβράδυνσης εμφάνισε το Μάρτιο ο κλάδος των υπηρεσιών στη Βρετανία, όπως προκύπτει από τους δείκτες CIPS/Markit που ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη. Ο σχετικός δείκτης των υπηρεσιών υποχώρησε στις 56,5 μονάδες, έναντι των επιπέδων των 58,4 μονάδων το Φεβρουάριο. Οι τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 57,9 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr