Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, κατά την τελευταία ημέρα του πρώτου τριμήνου χρήσης, καθώς η αποθαρρυντική εικόνα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, αλλά και η υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s, δεν κατάφερε να σταματήσει πλήρως το ανοδικό momentum που κυριαρχούσε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Πτώση 0,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 ο οποίος έκλεισε στις 262,65 μονάδες. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης έχει «κερδίσει» 6,9%, ενώ το Μάρτιο τα κέρδη του έφτασαν το 3,5%.
Σε επίπεδο τριμήνου οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σημαντικά κέρδη, με εξαίρεση τον CAC στο Παρίσι ο οποίος σημείωσε πτώση 1%. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,2% και ο DAX με κέρδη 1,73%.
«Βουτιά» 5,2% για τη FirstGroup, καθώς ανακοίνωσε μετριοπαθή αύξηση στην κερδοφορία της.
Στο -1,5% βρέθηκε η Schneider Electric, μετά την υποβάθμισης της σύστασης της μετοχής της από τη JPMorgan Chase.
«Άλμα» 25% για την Bank of Ireland και κέρδη 6,8% για την Allied Irish Banks, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της National Asset Management Agency (NAMA), ότι οι ιρλανδικές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια ύψους 43 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι οι κορυφαίες τράπεζες όπως οι Allied Irish Banks και Bank of Ireland έχουν περιθώριο μόλις 30 ημερών για να αντλήσουν τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζονται.
Κέρδη 2,8% για τη British Sky Broadcasting, καθώς οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να περιορίσουν τις προϋποθέσεις για την προσφορά των καναλιών της εταιρείας στους ανταγωνιστές της.
Άνοδος 1,2% για την Ericsson και 1,4% για τη Unilever, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη BofA Merrill Lynch Global Research.
Με κέρδη 1,3% κινήθηκε η Compass Group, μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει αυξημένες πωλήσεις κατά 1,5% για το β ‘τρίμηνο.
Στο 10% διαμορφώθηκε η ανεργία το Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, από 9,9% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Να σημειωθεί εδώ ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για το ποσοστό της ανεργίας επιβεβαιώθηκαν.
Στο 1,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Μάρτιο στην Ευρωζώνη, από 0,9% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού στο 1,2%.
Νευρικότητα στη Wall
Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα ανατρεπτικά στοιχεία στην απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία έδειξαν ότι η μείωση των θέσεων εργασίας συνεχίζεται παρόλο που οι ρυθμοί της οικονομίας έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος.
Στο -1% βρίσκεται η Boeing, ενώ κατά 0,6% υποχωρεί η Hewlett-Packard.
Με απώλειες 0,7% κινείται η Goldman Sachs και 1,2% η Morgan Stanley.
Σύμφωνα με τη KBW, η Goldman Sachs αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 3,33 δολαρίων ανά μετοχή το α’ τρίμηνο, από κέρδη 4,37 δολαρίων ανά μετοχή στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Επιπλέον, KBW προβλέπει η Morgan Stanley να παρουσιάσει κέρδη 56 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 78 σεντς στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Απώλειες 3,3% σημειώνει η Ford Motor, καθώς το Ταμείο Υγείας των υπαλλήλων της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένει από αυτήν ποσό της τάξεως του 1,78 δισ. δολαρίων ως αμοιβή για την πώληση εγγυήσεων για την αγορά μετοχών της Ford.
Βουτιά 8,3% σημειώνει η Rite Aid, η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση κατώτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων για το 2009.
Στον αντίποδα, με κέρδη 0,4% κινείται η Intel, ενώ ανοδικά κινείται και η Chevron, καθώς η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αποθαρρυντική είναι η εικόνα για τον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, καθώς οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 23.000 το Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου ερευνών ADP για την απασχόληση. Η μείωση εξέπληξε τους οικονομολόγους, που προέβλεπαν αύξηση 40.000 θέσεων.
Σημειώνεται πως ο Μάρτιος ήταν ο 26ος διαδοχικός μήνας που οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν πτώση.
Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 58,8 μονάδες το Μάρτιο από 62,6 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση στις 60,8 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης παραδόσεων υποχώρησε στις 57,8 μονάδες από τις 62,6 μονάδες και ο δείκτης νέων παραγγελιών στις 61,8 μονάδες από 62,2 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 53,1 μονάδες από 53 μονάδες το Φεβρουάριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr