Μεικτά πρόσημα στη Wall Street
Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου διαμορφώθηκαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της FedEx αλλά και στον απόηχο των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Οι αγορές διαμορφώθηκαν με μεικτά πρόσημα, χωρίς σημαντικές μεταβολές ανά μετοχή, καθώς οι επενδυτές κράτησαν στάση αναμονής απέναντι στη φημολογία που έκανε λόγο ότι η FED θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του discount rate. Για το δείκτη Dow και τον Nasdaq ήταν η όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καταγράφοντας νέα υψηλά 17 μηνών.
Με κέρδη 5,5% κινήθηκε η Nike, καθώς σημείωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη στο γ’ τρίμηνο, ενώ στο +3% βρέθηκε η Adidas.
«Άλμα» 8% για τη GameStop, μετά τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματά της στο δ’ τρίμηνο, ενώ κατά 2,8% ενισχύθηκε η Guess.
Στο +1,8% η Broadcom, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs Group.
Από την άλλη μεριά, διορθωτική ήταν η συνεδρίαση για το κλάδο των μετάλλων και της ενέργειας, καθώς η άνοδος του δολαρίου προκάλεσε ρευστοποιήσεις τις αγορές εμπορευμάτων. Η Schlumberger υποχώρησε κατά 2% και η Freeport-McMoRan Copper & Gold κατά 0,7%.
Πτωτικά κινήθηκε 0,7% η Caterpillar, καθώς οι πωλήσεις της σε τριμηνιαία βάση υποχώρησαν κατά 20%.
Με απώλειες 3,4% κινήθηκε η Athenahealth, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «underperform» από τη Oppenheimer & Co.
Πτωτικά κατά 2,3% έκλεισε η FedEx, καθώς τα τριμηνιαία αποτελέσματα της ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου ‘’σκαρφάλωσαν’’ στα 239 εκατ. δολάρια ή 76 σεντς ανά μετοχή, από 97 εκατ. δολ. ή 31 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο των κερδών στα 73 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στο τρίτο τρίμηνο χρήσης στα 8,7 δισ. δολάρια.
Κατά 0,1% ενισχύθηκε ο δείκτης των δεικτών το Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας μια ύφεση της ανάπτυξης, έναντι αυξήσεως 0,3% τον Ιανουάριο. Σημειώνεται πως ο δείκτης ενισχύεται για διάστημα έντεκα διαδοχικών μηνών.
Άνοδο για έβδομο διαδοχικό μήνα σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το Μάρτιο, η οποία ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 18,9 μονάδες από τις 17,6 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Σταθερές έμειναν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, καθώς η πτώση στις τιμές ενέργειας αντισταθμίστηκε από τις αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, της περίθαλψης και των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση. Τον Ιανουάριο ο CPI αυξήθηκε 0,2% από το Δεκέμβριο και 2,6% από τον Ιανουάριο του 2009. Οι αναλυτές προέβλεπαν αμετάβλητο πληθωρισμό σε μηνιαία βάση και αύξηση 2,3% σε ετήσια.
Κατά 5.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας κατά την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 457.000, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο μέσος όρος κατά τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες υποχώρησε κατά 4.250 στις 471.250 αιτήσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας ανήλθε κατά 12.000 στα 4,58 εκατ.
Πτώση στην Ευρώπη
Μετά από μία ιδιαιτέρως νευρική συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με απώλειες, χάνοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, μετά τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον απόηχο του διαψευσμένου πλέον δημοσιεύματος του Dow Jones, το οποίο θέλει την Ελλάδα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Απώλειες 0,1% στις 261,2 μονάδες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενώ στο -0,4% βρέθηκε ο MSCI Asia Pacific. Μια ημέρα νωρίτερα, ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα μέχρι τώρα για το 2010. Το ευρώ υποχωρεί 0,6% στα 1,3640 δολάρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow Jones, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι «επιμένουμε σε λύση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν βλέπουμε φως ... και ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι το ΔΝΤ».
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις φήμες περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, είπε ότι πρόκειται για "αστειότητες".
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, είπε πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν χρειάζεται βοήθεια σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για μια δήλωση η οποία και έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πρεσβεύουν εδώ και αρκετό διάστημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κλ. Τρισέ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.
Χαμηλότερα διαπραγματεύτηκαν οι τραπεζικές μετοχές, μετά την υποβάθμιση των συστάσεών τους από τη Citigroup «neutral» σε «overweight». Απώλειες 1% για την Credit Suisse και 1,1% για την BBVA. Στο -1,7% βρέθηκε η HSBC και στο -1,9% η UBS.
Απώλειες 1,8% για τη Boskalis. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές δεν επιτρέπει μια ποσοτική πρόβλεψη για το 2010.
Πτώση 4,8% για τη βρετανική Aegis. Κάμψη κατά 24% εμφάνισαν το 2009 τα καθαρά κέρδη του ομίλου, τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 62,7 εκατ. στερλίνες (96 εκατ. δολαρίων). Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,35 δισ. στερλίνες. Για το 2010 ο όμιλος αναμένει μια «αξιοπρεπή» ανάπτυξη. Νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου ο Jerry Buhlmann, ανακοίνωσε επίσης η εταιρεία.
Πτωτικά 1,9% κινήθηκε η Enel, η οποία θα διανέμει μέρισμα, μειωμένο κατά 49% από τον προηγούμενο χρόνο.
Από την άλλη μεριά, κέρδη 3,9% σημείωσε η Glaxo, η μεγαλύτερη βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Η ανταγωνίστρια της Novartis επέστρεψε στις αμερικανικές αρχές τα δικαιώματα ανάπτυξης του φαρμάκου για το άσθμα, «κατευνάζοντας» έτσι τους τόνους του ανταγωνισμού.
Στις 12,4 δισ. στερλίνες (19 εκατ. δολάρια) αυξήθηκε το Φεβρουάριο ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα στη Βρετανία, από τα επίπεδα των 8,8 δισ. στερλινών τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αύξηση του καθαρού δημόσιου δανεισμού είναι κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι τελευταίες προβλέψεις τους έκαναν λόγο για αύξηση στις 13,3 δισ. στερλίνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr