Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο μηνών έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα ταμπλό να ‘κοκκινίζουν’ υπό τους φόβους που εγείρουν οι οικονομίες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσαν και τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Royal Dutch Shell.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ενώ η Bank of England «πάγωσε» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις 200 δισ. στερλίνες και ταυτόχρονα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.
Απώλειες 2,7% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 242,72 μονάδες και για τον MSCI Asia Pacific Index.
Τα Credit-default swaps στην Πορτογαλία ανέβηκαν πάνω από το επίπεδο των 200 μονάδων για πρώτη φορά, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή υποχώρηση, η οποία αποδόθηκε στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών να μειώσει το ύψος του δανεισμού στα 300 από 500 εκατ. ευρώ.
Τα swaps πενταετίας της Πορτογαλίας ανέβηκαν στις 200,51 μονάδες βάσης και τα ελληνικά στις 405,05 μονάδες βάσης. Οι Banco Comercial Portugues και Banco Espiritio Santo, δανειστές της χώρας, είδαν επίσης τα CDS να χειροτερεύουν.
Ο δείκτης της Πορτογαλίας PSI-20 υποχώρησε 3,2% και ο δείκτης της Ισπανίας IBEX 35 σημείωσε απώλειες 2,5%.
Απώλειες 2,3% για τη Royal Dutch Shell. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Στο -4,4% βρέθηκε η Banco Comercial Portugues και στο -2,5% η Banco Espirito Santo. Απώλειες ύψους 7,1% η Banco Santander, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
Ο Ισπανικός όμιλος διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων, Ferrovial, σημείωσε απώλειες 11%, και η κατασκευαστική εταιρεία Sacyr Vallehermoso υποχώρησε κατά 6%.
Απώλειες 5,6% για τη Neste Oil Oyj, ύστερα από ζημιές ύψους 1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 22,9 εκατ. ευρώ.
Στο -3,6% βρέθηκε η Unilever, μετά τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις στο δ’ τρίμηνο.
Κέρδη 5,1% για τη Zurich Financial Services, καθώς ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει το μεγαλύτερο μέρισμα των τελευταίων 10 χρόνων, μετά από κέρδη πενταπλάσια κατά το δ΄τρίμηνο.
Άνοδος 3,7% για τη Vodafone Group μετά τη δημοσιοποίηση των εσόδων της για το τρίτο τρίμηνο χρήσης, τα οποία και εμφανίζονται αυξημένα κατά 10,3%.
Κέρδη 1,9% για τη GlaxoSmithKline, καθώς ανακοίνωσε ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 2,3% κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες κατά το Δεκέμβρη στη Γερμανία, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οι παραγγελίες να ανέλθουν κατά 0,2%. Επιπλέον, οι βιομηχανικές παραγγελίες για το Νοέμβρη αναθεωρήθηκαν στο +2,7% από 2,8%, που ήταν αρχικά.
Ανοδο 0,6% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία κατά το μήνα Ιανουάριο, συνεχίζοντας το μηνιαίο ανοδικό σερί για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το δείκτη τιμών κατοικιών Halifax. Η μέση τιμή στο τρίμηνο έως το τέλος Ιανουαρίου ήταν κατά 3,6% υψηλότερη έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του περσινού έτους. «Είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω άνοδος στην προσφορά των κατοικιών μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι το οποίοι θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές τους», δήλωσε ο αναλυτής της Halifax για την αγορά ακινήτων.
Σημαντικές απώλειες στη Wall
Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων κινούνται οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία των νέων αιτήσεων ανεργίας και την ανησυχία που επικρατεί στις αγορές σχετικά με τα υπέρογκα ελλείμματα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Σε υψηλό 7 μηνών έφτασε το δολάριο έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστικών του νομισμάτων, στον απόηχο των απογοητευτικών νέων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ. Από την άλλη, σε χαμηλό 7 μηνών έφτασε το ευρώ, εν μέσω ανησυχιών για τα προβλήματα χρέους των κρατών της ευρωζώνης, αλλά και στον απόηχο των αμετάβλητων επιτοκίων στην ευρωζώνη.
Αυτή την ώρα, ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται 0,37% στις 79,67 μονάδες. Έναντι του γιέν, το δολάριο υποχωρεί στα 90.61 γιέν από 91,01 νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι το αργό υποχωρεί κατά 3% και το χρυσό κατά 2%, στον απόηχο της σημερινής πτωτικής πορείας των διεθνών αγορών. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχωρούν κατά 3% στα 74,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού υποχωρούν κατά 2,6% στα 1.082,70 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις απώλειες που ξεκίνησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση
Απώλειες 4,3% σημειώνει η Freeport-McMoRan Copper, η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας χαλκού στον κόσμο, ενώ στο -8,4% και στο -7,1% βρίσκονται η Titanium Metals και η Cliffs Natural Resources αντίστοιχα.
Ο ενεργειακός κλάδος του δείκτη S&P 500 υποχωρεί κατά 2,8%, με τις Exxon Mobil και Chevron να υποχωρούν κατά 1,7% και 2,2% αντίστοιχα.
Απώλειες 7,3% καταγράφει η MasterCard, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή για το δ’ τρίμηνο ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500 σημειώνει η εταιρεία Monster Worldwide, αφού διαμορφώνεται με 16% απώλειες. Οι ζημίες του 1 cent ανά μετοχή, καθώς και η έκθεση της μετά την εξαγορά της Yahoo! HotJobs, για 225 εκατ. δολάρια, ενίσχυσαν τις ήδη έντονες ανησυχίες των επενδυτών.
Στο -4% βρίσκεται η Kellogg, λόγω της μειωμένης κατά 1,7% κερδοφορίας της, ενώ στο-1,5% κινείται η Βerkshire Hathaway, καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει ομόλογα αξίας 8 δισ.δολάρια ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Burlington Northern Sante Fe.
Απώλειες 2,2% και για τη Boeing, καθώς ανακοίνωσαν, από κοινού με τη Airbus, ότι η επιβατική κίνηση θα παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα για άλλα δύο χρόνια.
Στον αντίποδα, «ράλι» 1,4% για τη Cisco Systems, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ κέρδη καταγράφει 1,8% η Visa.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου βρέθηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 480.000, σημειώνοντας άνοδο κατά 8.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση στις 455.000
Παράλληλα, τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν για την περασμένη εβδομάδα πτώση κατά 7.000 στις 472.000 αιτήσεις, από 8.000 στις 470.000 των αρχικών εκτιμήσεων.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 11,750 στις 468,750 νέες αιτήσεις ανεργίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος παράγοντας πίσω από την αύξηση αυτή.
Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε αναπάντεχα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ στο σύνολο του έτους σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2003. Ειδικότερα, η παραγωγικότητα, του γεωργικού κλάδου εξαιρουμένου, αυξήθηκε κατά 6,2% το τέταρτο από αύξηση 7,2% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 7,3%.
Το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώθηκε κατά 4,4%, οι ώρες εργασίες αυξήθηκαν κατά 1%.
Για το σύνολο του 2009, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ρυθμό 2,9%. Τόσο οι ώρες εργασίας, όσο και η παραγωγή υποχώρησαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώθηκε κατά 0,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2002.
Αύξηση 1% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, από άνοδο 1,1% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,5%.Για το σύνολο του 2009, οι βιομηχανικές παραγγελίες εμφάνισαν σημαντική πτώση 17,6%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr