Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί παραδέχεται πως “το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό σε ορισμένα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και χρειάζεται να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών στα εν λόγω κράτη-μέλη”. Επιπλέον η Κομισιόν θεωρεί ότι οι σχεδιαζόμενες πολιτικές θα πρέπει να επιτυγχάνουν “ισορροπία μεταξύ των αναγκών βιωσιμότητας και σταθεροποίησης, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δημοσιονομικές θέσεις βελτιώνονται, ενώ παράλληλα η διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη στηρίζει την περαιτέρω μείωση του χρέους”.
O κ. Μοσκοβισί δεν αφήνει ούτε τις ισχυρές οικονομίες, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία με τα υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα, έξω από το στόχαστρό του, υπενθυμίζοντας πως “με στόχο την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση μεσοπρόθεσμων έως μακροπρόθεσμων επενδυτικών έργων, τα κράτη-μέλη πρέπει να ενισχύσουν τη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών τους, όπως έχει επανειλημμένα προτείνει η Επιτροπή στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις. Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογραμμίζει πως η Κομισιόν προσπαθεί για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ευελιξίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε έθεσε σε λειτουργία τη λεγόμενη «ρήτρα επενδύσεων» με στόχο την παροχή κινήτρων για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή υπενθυμίζει τηλειτουργία του σχεδίου Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, προκειμένου να αποδεσμευθούν ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και έργα υποδομής.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος της έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία δημοσίευσε η Κομισιόν αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, διατυπώνει προβληματισμούς σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ και το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία,καθώς και το γεγονός ότι μόνο 7 κράτη-μέλη τηρούν το όριο που ορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ζητάει από την Κομισιόν να αναγνωρίσει ότι “το υπερδιογκωμένο δημόσιο χρέος δημιουργεί προβλήματα στην αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος και στη συνολική ανάκαμψη της Ευρωζώνης”, ενώ παράλληλα ζητάει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις,ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr