«Πρέπει να βασιστούμε στην ηγεσία των ΗΠΑ όσον αφορά την προστασία των προσφύγων», τόνισε ο Γκράντι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που του παραχώρησε στο Μεξικό.
«Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός είναι πρόβλημα των φτωχών, όχι των πλουσίων. Αλλά χρειαζόμαστε οι πλούσιοι να κάνουν περισσότερα, να μοιραστούν αυτό το βάρος», πρόσθεσε.
Κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε αυτή την περιοχή του κόσμου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημείωσε ότι το Μεξικό, επίσης χρειάζεται να αυξήσει την προστασία για τους αιτούντες άσυλο και διεθνή προστασία, ειδικά στα νότια σύνορά του.
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι οξύ, εγκαταλείπουν τις εστίες τους και ταξιδεύουν προς βορρά, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.
Όμως αυτό το ταξίδι γίνεται όλο και πιο ακριβό κι όλο και πιο επικίνδυνο: κακοποιοί επιτίθενται, εκβιάζουν και δεν διστάζουν να απαγάγουν μετανάστες καθώς περνούν από το Μεξικό. Κατά στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 8.000 άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στο Μεξικό πέρυσι, από 5.000 το 2015.
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου αυξήθηκαν αλματωδώς-κατά 150%-μεταξύ του Νοεμβρίου του 2016 και του Μαρτίου του 2017, σύμφωνα με την COMAR, τη μεξικανική υπηρεσία για τους πρόσφυγες.
Ο Γκράντι απέδωσε την αύξηση «στην απίστευτη βία» εναντίον «των πολιτών σε χώρες όπως είναι η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ».
Και το Μεξικό όμως μαστίζεται από τη δράση συμμοριών που επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς κι απαγωγές και βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του όσον αφορά την εγκληματικότητα: τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ενέργειες που συνδέονται με τη δράση των καρτέλ ενώ άλλοι 30.000 έχουν εξαφανιστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Η Ουάσινγκτον στο μεταξύ επαίρεται για τη μείωση των διελεύσεων παράτυπων μεταναστών από τα νότια σύνορά της, κρίνοντας ότι αυτό αποδεικνύει πως η νέα, αυστηρότερη πολιτική της φέρνει αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μείωσε το όριο των προσφύγων που θα υποδεχθεί η χώρα στους 50.000, από περίπου 85.000 το 2016.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα αναθεωρηθεί η διαδικασία των ελέγχων ασφαλείας στους οποίους υποβάλλονται οι πρόσφυγες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποδοχής «τρομοκρατών».
Ο Γκράντι σημείωσε πως υποστηρίζει την προσπάθεια για τη βελτίωση της ασφάλειας, αλλά προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση να επεκτείνει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.
Το Μεξικό είναι ανάμεσα στις χώρες που μπορεί να καταλήξει να υποδέχεται περισσότερους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εφαρμόζουν πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, προέβλεψε εξάλλου ο Ύπατος Αρμοστής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr