Τα συμπεράσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι σύμφωνα με τις απόψεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η ποσοτική χαλάρωση είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί χωρίς καθυστέρηση, βάζοντας τέλος στο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πρόγραμμα αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής.
Στην έρευνα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "Διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές ισολογισμού της ΕΚΤ, με τη μορφή άμεσων ξένων αγορών, μειώνει τις οικονομικές πιέσεις για κάποια περίοδο μετά την κρίση”.
Παράλληλα αναφέρεται ότι "Αυτή η θετική επίδραση αντιστρέφεται στη συνέχεια καθώς οι πιέσεις αυξάνονται υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα".
Στην έρευνα σημειώνεται πως "Την ίδια στιγμή, οι αγορές assets έχουν μια επεκτατική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ η επίδραση στις τιμές παραμένει ασήμαντη".
Με το QE να είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του έτους, οι φορείς χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν αυτό το φθινόπωρο εάν θα επεκτείνουν τις αγορές ομολόγων στο 2018 ή εάν θα καταργήσουν το πρόγραμμα.
Ενώ το QE έχει οδηγήσει την ανάπτυξη πάνω από το 2%, περισσότερο από το διπλάσιο των δυνατοτήτων της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη αδύναμος και θα χάσει τον στόχο της ΕΚΤ για σχεδόν 2% στα επόμενα χρόνια, αφήνοντας σε δίλημμα τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα υπογραμμίζει ότι "Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ενώ οι επιδράσεις της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και στη Γερμανία είναι θετικές, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενων κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr