Η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ευρωζώνη πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τις οικονομικές αναταράξεις. Η απήχηση των πολιτικών κομμάτων σε όλη την ήπειρο και μάλιστα εν αναμονή σημαντικών εκλογών το 2017, θα μπορούσε να φέρει και πάλι στο προσκήνιο σενάρια διάλυσης όπως αυτά που είχαν διατυπωθεί το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος έχει εξετάσει την περίπτωση αύξησης του τραπεζικού κόστους δανεισμού αλλά και των αποδόσεων των ομολόγων της περιφέρειας αλλά και την περίπτωση πτώσης των τιμών των μετοχών της Ευρωζώνης.
Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου σε μακροοικονομικό επίπεδο είναι καθοριστικές, με το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης να υποχωρεί κατά περίπου 1%.
Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι στην ανάλυσή τους, τρία θα είναι τα χαρακτηριστικά ενός σύνθετου χρηματοοικονομικού σοκ. Η αύξηση του κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και οι πιέσεις στην αγορά μετοχών.
Ανηπηρέαστες από τέτοιες εξελίξεις φυσικά δε θα εμέναν οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι οποίες περιλαμβάνουν την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περισσότερο από τις χώρες του πυρήνα.
Ο Gergely Kiss της ομάδας της Fitch σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά αυτό θα έχει ενδεχομένως μια φθίνουσα επίδραση στην πραγματική οικονομία. Η δημοσιονομική χαλάρωση για την επανεξισορρόπηση του μίγματος πολιτικής μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική και να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και κατακερματισμού.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr