«Χρειαζόμαστε τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου», υπογράμμισε κατά την παρουσίαση της κοινής πρωτοβουλίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Ματίας Βίσμαν. Ο ίδιος οραματίζεται μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου χωρίς σύνορα και δασμούς, αλλά με κοινά στάνταρ και ασφαλείς επενδύσεις. Σήμερα ισχύουν διαφορετικές προδιαγραφές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. ακόμη και για την κατασκευή των φλας ή των εξωτερικών καθρεπτών. «Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι θα συμβεί εάν δεν γίνει πράξη το σύμφωνο», δήλωσε ο επικεφαλής της Daimler Ντίτερ Τσέτσε.
Φόβοι για το περιβάλλον και την ποιότητα
Τους τελευταίους μήνες ασκήθηκε συχνά έντονη κριτική στο σχεδιαζόμενο σύμφωνο, κυρίως από οργανώσεις για την προστασία των καταναλωτών και συνδικάτα. Οι αντίπαλοι του ΤΤΙΡ ισχυρίζονται ότι το σύμφωνο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων αλλά και στο περιβάλλον. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορίου Επενδύσεων ΗΠΑ – Ε.Ε. διεξάγονται εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο κεκλεισμένων των θυρών.
Τα μεγάλα αφεντικά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας προσπαθούν τώρα να αντιστρέψουν το δυσμενές για το σύμφωνο κλίμα. Σύμφωνα με στοιχεία του VDA, το 2014 το 14% των εξαγωγών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατέληξε στην αμερικανική αγορά. Πρόκειται για περίπου 620.000 οχήματα. Οι αμερικανικοί δασμοί φθάνουν ωστόσο το 25%. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το υπέρογκο κόστος για την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές οχημάτων.
«Ξοδεύουμε τα περισσότερα χρήματά μας στα crash-test», εξηγεί ο Ντίτερ Τσέτσε. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν προτιμότερο να οριστούν κοινά στάνταρ και προδιαγραφές ασφαλείας.
Όφελος για τις επιχειρήσεις
Η συμφωνία θα ωφελούσε πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς θα γλίτωναν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα υπέρογκα διοικητικά κόστη, υπογραμμίζει και ο Άρντ Κίρχοφ, επικεφαλής της Kirchoff Holding. Με το TTIP θα αυξανόταν ο τζίρος των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θα δημιουργούνταν πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορίου Επενδύσεων ΗΠΑ - Ε.Ε. οι επιχειρήσεις τους θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πολλά δισεκατομμύρια. Χρήματα τα οποία στη συνέχεια να είχαν τη δυνατότητα να επενδυθούν στην έρευνα και την καινοτομία.
Η δημιουργία του μεγαλύτερου οικονομικού χώρου στον κόσμου θα ωφελούσε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, συμπλήρωσε ο Τσέτσε: «Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, μια οικογένεια θα είχε κάθε χρόνο έως και 545 ευρώ περισσότερα στη διάθεσή της». Σε κάθε περίπτωση «οι ευκαιρίες είναι περισσότερες από ό,τι τα ρίσκα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δ.σ. της Porsche, Ματίας Μέλερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr