Το σχέδιο αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε έπειτα από την ακύρωση του αρχικού σχεδίου με τον South Stream, «είναι μόνο μια επιχείρηση θεάματος» και «μη ρεαλιστικό» σχολιάζει ο Necdet Pamir, ειδικός στα θέματα ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, όλοι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην ακύρωση του σχεδίου με τον South Stream, ο οποίος θα μετέφερε φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, είναι πιθανόν να υπονομεύσουν το σχέδιο για την Τουρκία και την Ελλάδα.
Η στάσιμη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθιστά τις οικονομικές προοπτικές μη ελκυστικές, ενώ η ΕΕ δεν βλέπει θετικά τις συμφωνίες με την Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης και επιδιώκει να εισάγει φυσικό αέριο από άλλες περιοχές του κόσμου.
Παρότι ο Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι το σχέδιο είναι ρεαλιστικό, η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να δεσμευτεί με το έργο αυτό. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Taner Yildiz, ανέφερε χτες ότι η χώρα δεν θέλει να "κολλήσει" μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.
Ως «υπερβολικά φιλόδοξο» χαρακτηρίζουν το σχέδιο της Ρωσίας και άλλοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Simon Pirani, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Οξφόρδης για Ενεργειακές Μελέτες.
Ο αγωγός αυτός που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα μπορεί να μεταφέρει 63 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλαδή περισσότερο από το 10% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Το 20% αυτής της ποσότητας θα προορίζεται για την Τουρκία, ενώ το υπόλοιπο θα προωθείται στην Ευρώπη.
«Παρότι η Τουρκία χρειάζεται επιπρόσθετες ποσότητες, τα 63 δισ. κυβικά μέτρα σίγουρα δεν είναι απαραίτητα», σχολιάζει ο Pirani, προσθέτοντας ότι το μέλλον της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη δεν είναι ευοίωνο.
Με ένα τέτοιο μεγαλειώδες σχέδιο, η Ρωσία διακινδυνεύει να χάσει τα χρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για μια πιο μικρή και πιο ρεαλιστική προοπτική, αναφέρει ο Mikhail Korchemkin, ιδρυτής της Malvern.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr