Και τα δύο περιουσιακά στοιχεία (assets) αποτελούν για τους επενδυτές μέσο διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους ή μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού, ο οποίος δημιουργείται από τις μη βιώσιμες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές των κρατών λόγω της πανδημίας.
Μέχρι πρόσφατα ήταν σπάνιο να βλέπουμε αναλυτές της Wall Street, διευθυντικά στελέχη ή και καθιερωμένους επενδυτές να συγκρίνουν σοβαρά το bitcoin με τον χρυσό.
Το bitcoin, που ειδικά το τελευταίο διάστημα αναφέρεται ως «ψηφιακός χρυσός», θεωρείται ιστορικά ως μια επικίνδυνη κερδοσκοπική επένδυση για όσους θέλουν να καταγράψουν κέρδη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, ο χρυσός αποτελούσε ανέκαθεν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Η ραγδαία άνοδος του bitcoin σε πάνω από 55.000 δολάρια ανά κέρμα, που υποστηρίχθηκε από την Tesla και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, οδήγησε ορισμένους αναλυτές στο να αμφισβητήσουν το εάν οι παλαιότερες παραδοχές σχετικά με τέτοιου είδους assets είναι σωστές.
Δεδομένης της ιλιγγιώδους αύξησης του ψηφιακού νομίσματος, το Business Insider ρώτησε 10 εμπειρογνώμονες εάν θα προτιμούσαν να στηρίξουν το bitcoin ή τον χρυσό την επόμενη δεκαετία και για ποιους λόγους. Ακολουθούν οι δηλώσεις των 10 ειδικών:
David Rosenberg, πρόεδρος της Rosenberg Research, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch Canada και της Merrill Lynch New York
«Θα επέλεγα τον χρυσό γιατί έχει χιλιάδες χρόνια ιστορικών ρεκόρ ως “αποθήκη αξίας”, έχει το ένα πέμπτο της “αστάθειας” του bitcoin και δεν αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο ανταγωνισμού. Αν έρθει η μέρα, που η βασίλισσα Ελισάβετ ανταλλάξει πέντε κιλά χρυσού από το στέμμα της με κάποιο κρυπτονόμισμα, τότε θα αλλάξω γνώμη».
Phil Baker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hecla Mining Company
«Ο χρυσός και το ασήμι υπήρξαν αποθέματα αξίας και μέσα ανταλλαγής για τουλάχιστον 4 χιλιετίες σε κάθε πολιτισμό σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Προσφέρει ανεξάντλητα περιθώρια πρόσβασης σε άτομα όλων των κοινωνικών τάξεων. Ο χρυσός είναι το επικρατέστερο νόμισμα για τις κεντρικές τράπεζες και το ασήμι για τους πολίτες. Η ψηφιακή φύση των κρυπτονομισμάτων αποτυπώνει τη θεμελιώδη διαφορά τους σε σχέση με τον χρυσό και το ασήμι. Αλλά αυτό δείχνει ότι τα κρυπτονομίσματα δε θα αντικαταστήσουν ποτέ τον χρυσό και το ασήμι και θα βελτιώσουν εν τέλει την αξία του μετάλλου».
Sylvia Carrasco, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της πλατφόρμας ανταλλαγής χρυσού Goldex
«Ο χρυσός θεωρείται εδώ και καιρό το ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, ενώ το bitcoin είναι “ο νέος παίκτης” στις αγορές και είναι πιθανό το κρυπτονόμισμα να “τρώει” το μερίδιο αγοράς του χρυσού για διάφορους λόγους. Το bitcoin και ο χρυσός έχουν αμφότερα σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων assets, γιατί κανένα τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Υπάρχει πιθανότητα το bitcoin κάποια μέρα να πάψει να υφίσταται με το καθεστώς της σημερινής εχθρικής νομοθεσίας. Εταιρείες όπως το Facebook, που έχουν προσπαθήσει να εκδώσουν κρυπτονόμισμα, έχουν προσπαθήσει μάταια να το πράξουν. Έτσι, παρόλο που το bitcoin είναι μια πιο σύγχρονη μορφή επένδυσης, που λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα, ο χρυσός έχει διατηρήσει την αξία του μέσα στους αιώνες. Το αν το bitcoin θα έχει την ίδια μακροπρόθεσμη δυναμική, είναι εξαιρετικά αμφίβολο».
Michael Reynolds, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Glenmede
«Μία από τις βασικές παραδοχές για την περίπτωση του bitcoin είναι η περιορισμένη προσφορά του, αλλά η προσφορά κρυπτονομισμάτων στο σύνολό τους είναι θεωρητικά απεριόριστη. Κάποιοι διαχειρίζονται το bitcoin ως παράγοντα διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους, αλλά μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει περισσότερες συσχετίσεις με κάποιες μετοχές απ’ ότι με τον χρυσό».
Robert Minter, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Aberdeen Standard Investments
Τόσο τα κρυπτονομίσματα όσο και ο χρυσός έχουν… παθιασμένες βάσεις επενδυτών. Υπάρχουν, ωστόσο, σαφέστατες διαφορές. Η ιστορία του χρυσού ως βασικού δομικού στοιχείου του παγκόσμιου χρήματος έχει διάρκεια 5.000 ετών και έχει δοκιμαστεί στο χρόνο. Αντίθετα, το bitcoin είναι 10 ετών και υπάρχει μόνο υπό ένα νομισματικό καθεστώς. Η τυπική απόκλιση της τιμής του bitcoin είναι 75%, καθιστώντας το ένα φρικτό “κατάστημα αξίας” (store of value). Το πρόσφατο ιστορικό τιμών φανερώνει τη μεγάλη προκατάληψη απέναντι στην κερδοσκοπία των επενδυτών, τόσο πολύ ώστε οι εταιρείες να μπουν στον πειρασμό να συμπεριλάβουν το bitcoin στους ισολογισμούς τους, για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη assets που υπερβαίνουν της εταιρικής απόδοσης. Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα κακό νομισματικό υποκατάστατο.
Anthony Pompliano, Pomp Investments and Morgan Creek Digital Assets
Το bitcoin έχει ενισχυθεί κατά 100 φορές περισσότερο σε σχέση με τον χρυσό το τελευταίο διάστημα. Ο κόσμος το συνειδητοποιεί αυτό και αρχίζει να τιμολογεί εκ νέου το ψηφιακό νόμισμα σε πραγματικό χρόνο. Αν και το bitcoin έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες τοις εκατό τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό να συνεχίσει να ανατιμάται σε όρους δολαρίου τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζω ότι η κεφαλαιοποίηση του bitcoin θα ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού περί το 2030. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν υπολογίζω στον χρυσό και έχω επενδύσει ένα σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου μου στο bitcoin.
Pavel Matveev, διευθύνων σύμβουλος της Wirex
Το ράλι των κρυπτονομισμάτων έχει τραβήξει την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν σκεφτεί ποτέ το bitcoin ως ένα εναλλακτικό μέσο επένδυσης. Κι ενώ ο χρυσός και το bitcoin χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως μέσο διαφοροποίησης και διατηρούν μια σειρά από πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, τελικά διαφέρουν με πολλούς τρόπους. Το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα είναι εύκολα διαπραγματεύσιμα στις πλατφόρμες. Έχουμε δει προοδευτικές πολυεθνικές να πληρώνουν σε bitcoin και υποστηρικτές, όπως η Tesla, να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην προώθησή του. Αυτή η ρευστότητα, η ευκολία ανταλλαγής του, καθώς και η ευρύτερη χρήση του στη σύγχρονη οικονομία, είναι μερικές από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις του από τον χρυσό.
Daniel Ives, διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος αναλυτής ερευνών μετοχών της Wedbush Securities
Με βάση την πορεία του “ψηφιακού χρυσού” (σ.σ. bitcoin) και τις περιπτώσεις χρήσης του σε παγκόσμιο επίπεδο, πιστεύουμε ότι το bitcoin θα είναι ο κυρίαρχος σε ό,τι έχει να κάνει με τα assets του μέλλοντος. Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός έχει σαφή αξία και ασφάλεια, η άνοδος του bitcoin είναι εντυπωσιακή και περιμένουμε να συνεχίσει το ξέφρενο ανοδικό του ράλι την επόμενη δεκαετία.
JP Thierot, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ψηφιακού χρήματος Uphold
Ο χρυσός είναι το πρότυπο αν θέλετε να μετρήσετε την αγοραστική δύναμη σε βάθος χιλιετιών. Η ρευστότητα του χρυσού έχει διαχρονική συνέπεια. Ο χρυσός είναι αυτός που καθορίζει τον άξονα Χ της αγοραστικής δύναμης με την πάροδο του χρόνου. Το bitcoin, ενώ μοιράζεται αμυντικές ιδιότητες με τον χρυσό, έχει το πρόσθετο χαρακτηριστικό ότι είναι φιλόδοξο. Ό,τι φαίνεται να διαθέτει το bitcoin, είναι η δυνατότητά του να ανέβει μέχρι το “φεγγάρι” και… ακόμα παραπέρα. Αντίθετα, κανένας δεν πιστεύει ότι ο χρυσός θα φτάσει στο “φεγγάρι”. Το bitcoin είναι επίσης περιορισμένο, σε αντίθεση με το χρυσό. Καμία αύξηση της ζήτησης δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Υπάρχει μηδενική ελαστικότητα.
Mike Venuto, συν-διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Amplify Transformational Data Sharing ETF
Θα προτιμούσα να επιλέξω το bitcoin αλλά γιατί όχι και τα δύο; Ο χρυσός και το bitcoin έχουν πολύ παρόμοια πτυχή στο χαρτοφυλάκιο. Θα ήθελα να προσθέσω τον χρυσό ως παράγοντα διαφοροποίησης. Θα ήθελα να προσθέσω και το bitcoin ως παράγοντα διαφοροποίησης. Η αντιστάθμιση (hedge) είναι η διαφοροποίηση. Το bitcoin είναι ένα “εργαλείο” για να φτάσουμε εκεί. Το bitcoin είναι μια αντιστάθμιση για την απώλεια χρημάτων σε κάτι σταθερό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr