H κρίση των subprime πλέον έχει αποτιμηθεί από τα διεθνή χρηματιστήρια, συνεχίζει να επηρεάζει τις κεφαλαιοποιήσεις αλλά πλέον η αγορά έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Όμως το κυριότερο είναι ότι η κρίση των subprime , που εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτική και ρευστότητας επιδρά στην πραγματική οικονομία και οι επιπτώσεις δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Το στέλεχος της Morgan Stanley εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 1 έως 2 τρίμηνα ακόμη ώστε να αποσαφηνισθεί το μέγεθος της επίδρασης στην πραγματική παγκόσμια οικονομία.
Αν η επίδραση είναι μεγάλη τότε είναι πιθανό οι κεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων να δεχθούν μεγάλες πιέσεις.
Αν η επίδραση στις οικονομίες είναι ανάλογη με αυτό που αναμένει η αγορά μάλλον τα χρηματιστήρια θα κινηθούν σταθεροποιητικά ενώ αν η επίδραση είναι έστω και οριακά χαμηλότερη από αυτή που προβλέπει η αγορά τότε το πλέον πιθανό σενάριο είναι τα χρηματιστήρια να ανακάμψουν.
Βραχυπρόθεσμα πάντως τα χρηματιστήρια δεν θα μπορέσουν να διαφοροποιηθούν από το γενικότερο κλίμα. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί;
Όσο μειώνονται οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από τους ξένους οίκους , που συνεπάγεται χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις είναι πολύ δύσκολο τα ΧΑ να διαφοροποιηθεί από την διεθνή τάση. Τουναντίον η τάση για το ΧΑ αλλά και γενικότερα για τα χρηματιστήρια παραμένει πτωτική για κάποιο διάστημα ακόμη. Το ΧΑ ίσως κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 3100 και 3400 μονάδων χωρίς όμως να μπορεί να αποκλεισθεί και η διάσπαση των 3000 μονάδων.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr