Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, η ευρωζώνη διανύει μια παρατεταμένη περίοδο έντασης των πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Επίσης, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι υπάρχουν ενισχυμένοι κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι το επίπεδο της ανασφάλειας από την αναταραχή στις χρηματαγορές παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.
Ωστόσο, ο κ. Τρισε καθησύχασε ότι τα θεμελιώδη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν υγιή, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν μετριοπαθή, αλλά πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί, εμφανίστηκε «απρόθυμη» να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας και την πολιτική μείωσης των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να μειώνει το κόστος δανεισμού κοντά στα τέλη του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και μόνο αφού θα έχει πεισθεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν «χαλιναγωγηθεί». Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα πρέπει να υποχωρήσει κατά από το 3% για να αποφασιστεί μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί σε υψηλά 16 ετών στο 3,5%.
Από την άλλη πλευρά κατά 25 μονάδες βάσης στο 5% μείωσε το βασικό επιτόκιο της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Πρόκειται για την τρίτη μείωση που γίνεται από τα Δεκέμβριο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας της χώρας θα διαχυθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το επιτόκιο της στερλίνας καθώς η χειρότερη κρίση στην αγορά κατοικίας από το 1992 έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης. Παρά τη σημερινή μείωση το επιτόκιο της στερλίνας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο μεταξύ των επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G7).
Σημειώνεται ότι η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 15% έναντι του ευρώ από το Σεπτέμβριο καθώς οι επενδυτές χάνουν την «πίστη» τους στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Αλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα «πέσει» στο 1,6% το 2008 από 3,1% το 2007, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις από την τελευταία ύφεση του 2007.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr