Όπως μεταδίδει το Reuters, το ρούβλι κυμαίνεται την Τρίτη (26/11) στα 14,5 έναντι του γουάν της Κίνας για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.
Το ρούβλι διέσχισε επίσης το όριο των 110 μονάδων έναντι του ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η ισοτιμία του ρουβλιού κυμαίνεται στα 105,79 έναντι του δολαρίου και στα 111,07 έναντι του ευρώ.
Σε ένα σπάνιο επίσημο σχόλιο σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία, ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι το αδύναμο ρούβλι της Ρωσίας ωφελεί τις εξαγωγικές εταιρείες, αντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του υψηλού επιτοκίου αναφοράς της κεντρικής τράπεζας.
«Δεν λέω αν η συναλλαγματική ισοτιμία είναι καλή ή κακή. Λέω απλώς ότι σήμερα η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πολύ, πολύ ευνοϊκή για τους εξαγωγείς», δήλωσε ο Σιλουάνοφ σε οικονομικό συνέδριο στη Μόσχα.
Οι παρατηρήσεις του Σιλουάνοφ είναι η πρώτη παραδοχή από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ότι οι ρωσικές αρχές, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχουν αντίρρηση για την αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
«Το βασικό είναι ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πιο σημαντική για τις εξαγωγές από ό,τι το επιτόκιο», πρόσθεσε ο Σιλουάνοφ.
Υπενθυμίζεται, ότι η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου, η οποία καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα με βάση εξωχρηματιστηριακά στοιχεία, για πρώτη φορά από τις 24 Μαρτίου ξεπέρασε το όριο των 103 μονάδων και διαμορφώθηκε στα 103,79 ανά δολάριο.
Αναλυτές δήλωσαν σχετικά ότι οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Gazprombank, της κύριας τράπεζας που εξυπηρετεί τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, διέκοψαν ορισμένες πληρωμές για εξαγωγές ενέργειας για τους επόμενους μήνες, συμβάλλοντας στην αδυναμία του ρουβλιού.
Η διαταραχή δημιούργησε έλλειψη συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά και αύξησε το κόστος για τις διεθνείς συναλλαγές. Ορισμένοι αναλυτές προέβλεψαν ότι το ρούβλι θα φθάσει τα 110 ευρώ ανά δολάριο πριν από το τέλος του έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr