Στο παρελθόν η πτώση του ιαπωνικού νομίσματος έχει αποδοθεί στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων ΗΠΑ και Ιαπωνίας καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να ασκούν πίεση στα νομίσματα, ενώ τα υψηλότερα τα ενισχύουν. Η Ιαπωνία είχε αρνητικά επιτόκια για περίπου οκτώ χρόνια, διατηρώντας το νόμισμα της αδύναμο σε σύγκριση με το δολάριο. Όμως, παρά την μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve και την αύξηση από την Κεντρική Τράπεζα τη Ιαπωνίας, το γιεν συνεχίζει να υποτιμάται.
Ο Alvin Tan, επικεφαλής ασιατικού συναλλάγματος στην RBC Capital Markets, δήλωσε ότι «το γιεν παραμένει η χαμηλότερης απόδοσης νομισματική μονάδα των G10 κατά πολύ» και συμπληρώνει: «Ο ετήσιος ρυθμός καταθέσεων για το γιεν είναι +0,03% ενώ για το αμερικάνικο δολάριο ανέρχεται στο 4,76%. Για αυτό το λόγο το γιεν δεν μπορεί να ενισχυθεί σταθερά παρά τις μειώσεις επιτοκίων από την Fed ή την ΕΚΤ».
Ο Homin Lee, ανώτερος μακροοικονομικός αναλυτής στην ελβετική ιδιωτική τράπεζα Lombard Odier, δήλωσε στο CNBC ότι η πρόσφατη μεταβλητικότητα του γιεν είναι, επίσης, πιθανό να οφείλεται «στην πιθανότητα της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αλλά και τις επικείμενες ιαπωνικές εκλογές».
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αδυναμία του γιεν θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές δήλωσε ο Λι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «οι Ιάπωνες ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την συνεχόμενη φθίνουσα πορεία του ιαπωνικού νομίσματος».
Ο Tan πιστεύει ότι η παγκόσμια... όρεξη για ρίσκο πρέπει να αποδυναμωθεί απότομα για να ενισχυθεί το γιεν, εξηγώντας ότι «το γιεν ωφελείται όταν η αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς εκτινάσσεται επειδή είναι το κορυφαίο "ασφαλές" νόμισμα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr