Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Chainalysis , η Ρωσία ανέβηκε έξι θέσεις σε σύγκριση με την περσινή κατάταξη. Αυτό το… κατόρθωμα έρχεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των εντεινόμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Ανατολική Ευρώπη πρωτοστατεί με 182,44 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισροές κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία ακολουθεί με 106,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Chainalysis διαπίστωσε ότι τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX) σε όλη την Ανατολική Ευρώπη παρουσίασαν σημαντική αύξηση στις εισροές κρυπτονομισμάτων, με επικεφαλής την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Σε όλη την περιοχή, οι πλατφόρμες DEX έλαβαν περίπου 149 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, με τις εισροές DEX της Ουκρανίας να αυξάνονται περισσότερο από 160% στα 34,9 δισεκατομμύρια δολάρια και της Ρωσίας κατά πάνω από 173%, φτάνοντας τα 58,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υπηρεσίες δανεισμού DeFi στη Μολδαβία, την Ουγγαρία και την Τσεχία σημείωσαν επίσης σημαντική ανάπτυξη, λαμβάνοντας 11,29 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Τον τελευταίο χρόνο, οι όγκοι συναλλαγών DeFi στην Ουκρανία και τη Ρωσία αποκαλύπτουν δύο σημαντικές τάσεις. Η Ουκρανία σημείωσε τεράστια αύξηση 361,49% στις μεγάλες θεσμικές συναλλαγές, που ορίζονται ως εκείνες που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία, μαζί με τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, παρουσίασαν επίσης αξιοσημείωτη άνοδο του DeFi μέσω μεγάλων θεσμικών μεταφορών.
Η Ουκρανία, ωστόσο, σημείωσε σημαντική άνοδο στις μεγάλες και μικρές λιανικές συναλλαγές, με άνοδο 82,29% και 91,99%, αντίστοιχα. Αυτές οι μικρότερες συναλλαγές υποδηλώνουν υιοθέτηση κρυπτογράφησης από τη βάση, που πιθανότατα αντανακλά την προσπάθεια των επενδυτών να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα για καθημερινές δαπάνες, καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις και ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Την ίδια ώρα, οι εγχώριες υπηρεσίες κρυπτογράφησης στη Ρωσία αυξάνονται σταθερά σε δημοτικότητα, με σημαντικές εισροές τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Τα στοιχεία της Chainalysis δείχνουν ότι η κυκλοφορία μέσω Διαδικτύου σε κεντρικά ανταλλακτήρια παρέμεινε σταθερή, αλλά τα ρωσικά ανταλλακτήρια που δεν απαιτούν ταυτοποίηση χρήστη μέσω εγγράφων (no-KYC) παρουσίασαν κορύφωση σε δραστηριότητα πέρυσι και έκτοτε σταθεροποιήθηκαν.
Η αύξηση πιθανότατα συνδέεται με τις κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, ωθώντας τους ντόπιους να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές πλατφόρμες για να μετατρέψουν το fiat τους σε κρυπτονομίσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr