Περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως το Bitcoin έχουν ενισχυθεί την τελευταία εβδομάδα από την προοπτική ενός τεράστιου πακέτου τόνωσης από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, η ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει το κλίμα της αγοράς.
Εκτός από κάποια «ξεσπάσματα», το Bitcoin διαπραγματεύεται υποτονικά τους τελευταίους τρεις μήνες, αφότου ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά τη χρονιά. Ο ηγέτης των κρυπτονομισμάτων κυμαίνεται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ 56.000 και 63.000 δολαρίων μέχρι στιγμής το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε αντίθεση με τους πρώτους έξι μήνες όταν εκτινάχθηκε κατά 45%, λόγω της κυκλοφορίας των ETF στις ΗΠΑ.
Οι παίκτες της αγοράς εξετάζουν τώρα πιθανούς νέους καταλύτες για τα κρυπτονομίσματα οδεύοντας προς το τέλος του έτους και τις αρχές του 2025, πέρα από ευρύτερα γεγονότα που κινούν την αγορά, όπως οι αλλαγές στα επιτόκια της Federal Reserve και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Η διαβόητη… άγρια αστάθεια 90 ημερών του Bitcoin μειώθηκε στο 42% φέτος από 67% στα μέσα του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το Βitcoin εξακολουθεί να παρουσιάζει ισχυρή συσχέτιση με άλλα κρυπτονομίσματα και είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων περιουσιακών στοιχείων που θα αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από επενδυτές που αποστρέφονται την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, το Βitcoin υποχώρησε 5% κατά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνει το Reuters.
Την ίδια ώρα, τα ETF Ethereum στις ΗΠΑ δεν είδαν εισροές ή εκροές χρημάτων τη Δευτέρα για δεύτερη μόνο φορά από την εισαγωγή τους τον Ιούλιο. Τα Bitcoin ETF, εν τω μεταξύ, απολάμβαναν τις υψηλότερες εισροές τους από τις 27 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας καθαρά 235,2 εκατομμύρια δολάρια. Το FBTC της Fidelity ηγήθηκε των κερδών με 103,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το IBIT της BlackRock συγκέντρωσε 97,9 εκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, τα εννέα Ether ETF κατέγραψαν μηδενικές ροές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η μόνη άλλη φορά που συνέβη αυτό ήταν στις 30 Αυγούστου.
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν, όπως επισημαίνει το CoinDesk, τη διαφορετική τύχη των προϊόντων BTC και ETH στις ΗΠΑ. Τα Bitcoin ETF έχουν εισροές σχεδόν 18,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που εισήχθησαν τον Ιανουάριο, ενώ τα ισοδύναμα του Ethereum μετρούν εκροές 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τότε που έκαναν… ντεμπούτο τον Ιούλιο.
Η αγορά κρυπτονομισμάτων παραμένει ασταθής και η μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών εντείνεται. Μετά τη χθεσινή αναπήδηση, η πλειονότητα των κρυπτονομισμάτων διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο κόκκινο, περνώντας από μια διόρθωση που διέγραψε όλα τα πρόσφατα κέρδη.
Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε στα 64.400 δολάρια χθες, αλλά οι «αρκούδες» έσπευσαν να εμπλακούν και κατάφεραν να ωθήσουν το περιουσιακό στοιχείο στο χαμηλό των 62.000 δολαρίων μόλις πριν από λίγες ώρες. Έκτοτε διαπραγματεύεται λίγο υψηλότερα και είναι ενδιαφέρον να φανεί εάν αυτό το επίπεδο υποστήριξης θα διατηρηθεί ή εάν οι πωλητές θα στοχεύσουν στη συνέχεια το βασικό όριο των 60.000 δολαρίων.
Η ευρύτερη αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υποχωρεί περίπου 0,8%, όπως μετράται από τον δείκτη CoinDesk 20, με τα meme coins να χάνουν τα περισσότερα από τα κέρδη που πέτυχαν χθες.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το Βitcoin υποχωρεί 0,67% στα 62.419,97 δολάρια, ενώ το Ethereum πέφτει 1,45% στα 2.430,13 δολάρια.
Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana καταγράφει πτώση 2,25% στα 143,28 δολάρια, ενώ το Cardano χάνει 1,95% στο 0,34806012 δολάριο.
Το Polkadot σημειώνει απώλειες 0,97% στα 4,13 δολάρια, το Dogecoin διολισθαίνει 3,43% στο 0,10716693 δολάριο και το Shiba Inu υποχωρεί 2,39% στο 0,0000173905 δολάριο.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr