Μια σειρά δεδομένων για την απασχόληση από τις ΗΠΑ δεν εμπόδισε την πτώση των χρηματιστηρίων την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το «Slumptember» ανταποκρίνεται στο όνομά του, επισημαίνει το CryptoPotato. Αυτή την εβδομάδα, το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στις ΗΠΑ, καθώς, μεταξύ άλλων, αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό με πρόσθετες αναφορές για τις αιτήσεις ανεργίας.
Μάλιστα, η εβδομάδα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η τελευταία πριν την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve του Σεπτεμβρίου, όπου ευρέως αναμένεται μείωση των επιτοκίων, αλλά μένει να φανεί το μέγεθός της.
Η εβδομάδα… ανακοινώσεων ξεκινά την Τρίτη με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ.
Την Τετάρτη αναμένεται η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Αυγούστου, που είναι ένας από τους δύο βασικούς δείκτες πληθωρισμού που μελετά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν τις τάσεις των τιμών στην οικονομία και διαμορφώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες, επομένως παρακολουθούνται στενά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed και παραδοσιακά επηρεάζουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) Αυγούστου θα δημοσιευτεί την Πέμπτη. Ο δείκτης που μετρά τις τιμές των εισροών για παραγωγούς και κατασκευαστές είναι ένας προδείκτης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς μετρά το κόστος παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, καθιστώντας τον κορυφαίο δείκτη για την έκθεση ΔΤΚ του επόμενου μήνα.
Την Πέμπτη θα δούμε επίσης τα αρχικά στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας, τα οποία παρέχουν μια ευρύτερη εικόνα της αγοράς εργασίας.
Οι προκαταρκτικές μετρήσεις του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Μίσιγκαν για τον πληθωρισμό των καταναλωτών του Σεπτεμβρίου δημοσιεύονται την Παρασκευή. Αυτές οι εκθέσεις παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας μηνιαίας έρευνας για τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τις απόψεις για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό. Χρησιμοποιούνται επίσης ως στοιχείο των υπολογισμών του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών της Fed.
Τα… στοιχήματα στο μέγεθος του «ψαλιδιού»
Μετά τα ασθενή οικονομικά δεδομένα την περασμένη εβδομάδα, η αγορά αξιολογεί τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed του Σεπτεμβρίου και η έκθεση του ΔΤΚ είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη αναφορά ΔΤΚ θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Το εργαλείο CME Fed Watch δίνει επί του παρόντος 31% πιθανότητα μεγαλύτερης μείωσης επιτοκίων.
Θεωρητικά, μια μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων θα ήταν καλή για τις αγορές κρυπτογράφησης, αλλά ακόμη και αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να αποτινάξει το πτωτικό συναίσθημα αυτή τη στιγμή.
Οι αγορές επέστρεψαν σε επίπεδα που δεν είχαν δει από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας στις 5 Αυγούστου, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να πέφτει κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Έκτοτε έχει ανακάμψει στα 2,03 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Το Bitcoin έφτασε στο χαμηλό του Σαββατοκύριακου των 53.300 δολαρίων, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει για να φτάσει πάνω από τα 56.000 δολάρια.
Το Ethereum τα πήγε χειρότερα, με μια σύντομη πτώση κάτω από τα 2.200 δολάρια το Σαββατοκύριακο. Το περιουσιακό στοιχείο ανέκτησε το επίπεδο των 2.300 δολαρίων, αλλά παραμένει αδύναμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr