Το ερώτημα είναι ποιο κρυπτονόμισμα θα ξεπεράσει το άλλο το τρίτο τρίμηνο του έτους ή μήπως το Bitcoin και το Ethereum θα πλησιάσουν εντυπωσιακά και πάλι στο να καταγράψουν το ίδιο κέρδος για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων το επόμενο εξάμηνο του έτους, επισημαίνει το CryptoPotato, που αναλύει έξι σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να τα επηρεάσουν.
- Αμερικανικός πληθωρισμός, δολάριο και Fed (Πλεονέκτημα Bitcoin)
Το κέντρο βάρους για ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τα επιτόκια της Federal Reserve των ΗΠΑ που το επηρεάζουν.
Όταν ανεβαίνουν, είναι ένας μεγάλος αντίθετος άνεμος που ασκεί πτωτική πίεση στις τιμές των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, όταν μειώνονται, υπάρχει ένας σημαντικός ούριος άνεμος για επενδυτικά προϊόντα που τείνει να ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές της αγοράς τους.
Φαίνεται ότι θα υπάρξει μία μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αργότερα φέτος. «Αν όλα πάνε όπως έχουν προβλεφθεί, νομίζω ότι μια μείωση επιτοκίων θα ήταν κατάλληλη μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ τη Δευτέρα. Αφού η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη Τετάρτη για την έβδομη κατά σειρά συνεδρίαση της FOMC, η Investopedia ανέφερε:
«Μια σειρά από πιο “μαζεμένα” από τα αναμενόμενα νούμερα πληθωρισμού την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι επίκειται μια μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Fed προχωρούν με προσοχή».
Εν τω μεταξύ, άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Κορέας, αγωνιούν να μειώσουν τα επιτόκια.
Όχι αν, αλλά όταν η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ξανά προς τα κάτω, θα είναι, επισημαίνει το CryptoPotato, ένας ευνοϊκός άνεμος για τα κρυπτονομίσματα, αλλά ειδικά για το Bitcoin, λόγω της αποπληθωριστικής του φύσης, με ανώτατο όριο προσφοράς μόνο 21 εκατομμυρίων tokens που θα εκδοθούν ποτέ από το δίκτυο blockchain.
- DeFi και DApps (Πλεονέκτημα Ethereum)
Το Bitcoin είναι σαν τον ψηφιακό χρυσό, αλλά το Ethereum είναι ένα «όχημα» που φέρνει διαφορετικά μέρη της οικονομίας πιο κοντά, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε έξυπνες χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνει η ίδια ανάλυση.
Τα στατιστικά στοιχεία χρήσης των MetaMask, Oasis App, MakerDAO και Uniswap συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν το 2024. Τον Φεβρουάριο, η MetaMask ανακοίνωσε αύξηση 55% στους χρήστες από 19 εκατομμύρια σε 30 εκατομμύρια σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Οι αριθμοί είναι σχεδόν τόσο υψηλοί όσο το 2022 για τις εγκαταστάσεις MetaMask. Η εταιρεία πίσω από το πορτοφόλι Ethereum λέει ότι αυτοί οι 30 εκατομμύρια χρήστες διαχειρίζονται 100 εκατομμύρια λογαριασμούς με το MetaMask.
Το Oasis App είναι μια αποκεντρωμένη εφαρμογή (dApp) που βασίζεται στο Ethereum. Σύμφωνα με στοιχεία που φιλοξενούνται από το BitDegree, το υπόλοιπο της εφαρμογής άξιζε περίπου 1.769.996.160 δολάρια σε κεφαλαιοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα και το dApp είχε εκτελέσει 308.620 συναλλαγές τις τελευταίες 30 ημέρες (αύξηση 100% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).
Το Ethereum MakerDAO είναι ένα από εκείνα τα δυνατά, σοβαρά DeFi dApps που αντιπροσωπεύουν το όραμα του Ethereum. Το εγγενές κρυπτονόμισμα της αποκεντρωμένης εφαρμογής, το stablecoin DAI, είναι μια μικρή οικονομία από μόνο του, με κεφαλαιοποίηση αγοράς αυτή την εβδομάδα που ξεπερνά τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Θεσμική υιοθέτηση (Πλεονέκτημα Bitcoin)
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, σημείωσε τον Μάρτιο πώς το ETF Bitcoin ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ETF στην ιστορία.
Σε σχέση με κάθε άλλο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin και το Ethereum έχουν και τα δύο πλεονέκτημα όσον αφορά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Αλλά αν τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, το Bitcoin εξακολουθεί να έχει ένα σαφές πλεονέκτημα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εισρέουν και εξέρχονται από τα ρυθμιζόμενα από την Ουάσιγκτον ETF Bitcoin καθημερινά.
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προωθεί πλέον ξεκάθαρα τα κρυπτονομίσματα στους ψηφοφόρους στην προεκλογική του εκστρατεία. Πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές το 2020, ο Τραμπ είπε ότι ήταν κατά του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων.
Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα θεσμικής υιοθέτησης της κρυπτογράφησης για το Bitcoin και το Ethereum. Ο Τραμπ είπε πρόσφατα ότι θέλει όλο το Bitcoin να εξορύσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει και στον τομέα των εξοπλισμών Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Ενημέρωση Prague Electra (Pectra) (Πλεονέκτημα Ethereum)
Η ενημέρωση Dencun – η πιο πρόσφατη σημαντική αναβάθμιση στο Ethereum – συνεισέφερε εντυπωσιακά στην κεφαλαιοποίηση του Ether στα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης. Η τιμή του Ethereum έγινε παραβολική από τον Ιανουάριο του 2024 έως ότου έγινε η αναβάθμιση στις 13 Μαρτίου.
Οι προγραμματιστές του Ethereum σχεδιάζουν να προχωρήσουν την αναβάθμιση Pectra μέχρι τις αρχές του 2025, ίσως το 4ο τρίμηνο του 2024, επομένως αυτό θα είναι ένας ανοδικός άνεμος που θα υποστηρίζει την τιμή του ETH μεσοπρόθεσμα.
- Meme Coins (Πλεονέκτημα Ethereum)
Το Ethereum εξακολουθεί να κυριαρχεί στα meme coins, αλλά και το Bitcoin προσπαθεί να κερδίσει τη θέση του σε αυτή την αγορά.
Μέσω των Bitcoin Ordinals, τα NFTs που παράγονται από BTC παραμένουν δημοφιλή και πραγματοποιούνται συναλλαγές σε όγκους πέντε και δέκα εκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dune Analytics.
Ωστόσο, η οικονομία του Ethereum meme coin είναι μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνεχίζει να οδηγεί με… τρέλα τις εισροές κεφαλαίων στο Web3.
- Η ανάλυση των ανταγωνιστών (Πλεονέκτημα Bitcoin)
Το ανταγωνιστικό τοπίο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην σύγκριση μεταξύ BTC και ETH.
Το Ethereum, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, αναπτύσσεται ταχύτερα λόγω των κινήτρων από τον ανταγωνιστή του, αλλά έχει πολύ περισσότερους ανταγωνιστές από το Bitcoin.
Ενώ τα BNB, Solana, Cardano, Avalanche, Aptos και εκατό άλλοι ανταγωνίζονται το Ethereum για το μερίδιο αγοράς του DeFi, υπάρχει μόνο ένα Bitcoin με μόνο 21 εκατομμύρια BTC. Ο ανταγωνισμός, λοιπόν, παραμένει σκληρός και μένει να φανεί ποιος θα αναδειχθεί νικητής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr