Με βάση τις κυβερνητικές καταθέσεις των χρηματοπιστωτικών εταιρειών το 2020 και το 2021, εκείνη την περίοδο καταγράφηκε άνοδος στη χρήση κρυπτονομισμάτων -συνηθέστερα Βitcoin- σε εγκλήματα που περιελάμβαναν εμπορία ανθρώπων και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Treasury's Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Σε αυτά τα δύο χρόνια, η ανάλυση βρήκε 2.311 αναφερόμενες χρήσεις κρυπτογράφησης σε τέτοια εγκλήματα, που ανέρχονται σε περισσότερα από 412 εκατομμύρια δολάρια.
«Τα θύματα αυτών των εγκλημάτων τίθενται σε καταναγκαστική εργασία, δουλεία, ακούσια δουλεία ή/και εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές πράξεις έναντι αμοιβής», ανέφερε η έκθεση. Η χρήση κρυπτονομισμάτων κατέγραψε απότομη άνοδο, με 1.975 αναφορές το 2021 να επισκιάζουν τις 336 το 2020.
«Οι έμποροι ανθρώπων και οι δράστες συναφών εγκλημάτων εκμεταλλεύονται απεχθώς ενήλικες και παιδιά για οικονομικό όφελος», δήλωσε η επικεφαλής του FinCEN, Άντρεα Γκάκι. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες που επισημαίνουν αυτές τις υποθέσεις «εν τέλει βοηθούν την επιβολή του νόμου να προστατεύσει και να σώσει αθώες ζωές».
Παρόλα αυτά, τα πιο πρόσφατα δεδομένα που εξετάστηκαν ήταν από τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή πριν από περισσότερα από δύο χρόνια. Αυτή η περίοδος προϋπήρχε του «χειμώνα της κρυπτογράφησης» και της επακόλουθης ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων που αξιολογήθηκαν σε αυτήν την έκθεση αφορούσε την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων για «υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» (σ.σ. συνήθως, το «CSAM» περιλαμβάνει ξεκάθαρες φωτογραφίες και βίντεο παιδιών) γενικά σε marketplaces του darkweb, με τη χρήση «περιπτέρων» κρυπτογράφησης (κοινώς γνωστά ως Bitcoin ATM) ή με συναλλαγές που εκτελούνται μέσω mixers, σημείωσε το FinCEN.
Η χρήση κρυπτονομισμάτων και οι κοινές μέθοδοι συναλλαγής έχουν υποστεί κάποιες αλλαγές από εκείνη την περίοδο και η εταιρεία δεδομένων κρυπτογράφησης Chainalysis σημείωσε ότι «η κλίμακα και η σοβαρότητα της δραστηριότητας CSAM κορυφώθηκαν το 2021», σύμφωνα με μια επισκόπηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.
Η έκθεση του FinCEN εκτιμά ότι μέρος της αύξησης κατά τη διάρκεια της διετίας θα μπορούσε να είχε υποκινηθεί από την «αυξημένη ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση» από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενημερώθηκαν για εγκληματική χρήση κρυπτονομισμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr