Αντίθετα, η τράπεζα βάζει στην εξίσωση τα κρυπτονομίσματα, τα οποία, αν και βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια, έχουν τη δυνατότητα τόσο να «διαβρώσουν», όσο και να ενισχύσουν την κυριαρχία του δολαρίου.
«Η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το Βitcoin, η αύξηση του όγκου των stablecoin και η υπόσχεση των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDCs), έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σημαντικά το νομισματικό τοπίο», έγραψε ο Άντριου Πιλ, επικεφαλής της Morgan Stanley όσον αφορά τις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη χρήση οικονομικών κυρώσεων, ανάγκασαν ορισμένες χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου, είπε ο Πιλ, προσθέτοντας ότι «μια σαφής στροφή προς τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο είναι εμφανής, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον για ψηφιακά νομίσματα όπως τα Βitcoin, stablecoins και CBDC».
Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι τα stablecoins που είναι συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο είναι επίσης σημαντικά, καθώς ενδέχεται να τονίσουν την ανάγκη για νόμισμα fiat. «Η συνεχής εξέλιξή τους και η αυξανόμενη αποδοχή τους από τις κύριες χρηματοοικονομικές οντότητες υπογραμμίζουν τις δυνατότητές τους να αλλάξουν σημαντικά το τοπίο της παγκόσμιας χρηματοδότησης και στην πραγματικότητα να ενισχύσουν το δολάριο ως το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα», έγραψε ο Πιλ.
Ωστόσο, αυτή η αυξανόμενη υιοθέτηση των stablecoins έχει προκαλέσει εκτεταμένο ενδιαφέρον για τα CBDC. Καθώς αυτά τα ψηφιακά νομίσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και τεχνολογικά προηγμένα, «έχουν τη δυνατότητα να καθιερώσουν ένα ενιαίο πρότυπο για διασυνοριακές πληρωμές, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από μεσάζοντες όπως το SWIFT και τη χρήση κυρίαρχων νομισμάτων όπως το δολάριο», προσέθεσε η έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr