Το Bitcoin «εκτινάχθηκε» στα 49.021 δολάρια την ημέρα που κυκλοφόρησαν τα ETFs, τα οποία εκδόθηκαν από κολοσσούς των επενδύσεων, όπως οι BlackRock και Fidelity Investments. Έκτοτε, όμως, η τιμή του έχει υποχωρήσει και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου, με πτώση σχεδόν 20%.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Bitcoin δέχεται πιέσεις λόγω των δυσκολότερων μακροοικονομικών συνθηκών, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο ράλι των επιτοκίων και την ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και από το ισχυρό προβάδισμα των πωλητών στην αγορά crypto, έγραψε σε σημείωμά του ο Sean Farrell, επικεφαλής της στρατηγικής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Fundstrat Global Advisors.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το Bitcoin σημείωσε άνοδο σχεδόν 160% πέρυσι, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, εν μέσω εικασιών ότι τα ETFs θα δώσουν ώθηση για την ευρύτερη υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
Στις πρώτες έξι ημέρες, σημειώθηκαν καθαρές εισροές 1,2 δισ. δολαρίων στα ETFs αυτά, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Eric Balchunas. Το iShares Bitcoin Trust της BlackRock και το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των εισροών, ενώ 2,8 δισ. δολάρια αποχώρησαν από το fund της Grayscale. Μεταξύ των πωλητών ήταν οι διαχειριστές της περιουσίας του χρεοκοπημένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, οι οποίοι πούλησαν τις περισσότερες από τις μετοχές που κατείχαν στο όχημα Grayscale.
Την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης για ETFs spot Bitcoin στις ΗΠΑ άλλαξαν χέρια περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, σύμφωνα με σημείωμα του Bloomberg Intelligence, πολύ υψηλότερα απ' ό,τι καταγράφηκε σε ETF που συνδέονται με παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.
«Βλέπουμε αδυναμία σε όλα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι νέες εισροές ETF δεν έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμίσει το profit taking από κερδοσκόπους traders σε θέσεις στις οποίες είχαν τοποθετηθεί πριν από την ανακοίνωση», δήλωσε η Caroline Mauron, διευθύνουσα σύμβουλος του παρόχου ρευστότητας παραγώγων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Orbit. «Ενώ τα 40.000 δολάρια μπορεί να είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο, δεν περιμένουμε μια διάσπαση να προκαλέσει έναν καταρράκτη ρευστοποίησης εδώ, ενώ βλέπουμε το επόμενο επίπεδο υποστήριξης γύρω στα 38.000 δολάρια», πρόσθεσε.
Στις συναλλαγές της Τρίτης (23/1) το Bitcoin υποχωρεί κατά 4,78% στα 38.922,70 δολάρια, με το Ethereum να κινείται χαμηλότερα κατά 6,56% στα 2.220,96 δολάρια. Αμφότερα, καταγράφουν διψήφιο ποσοστό εβδομαδιαίων απωλειών.
Παράλληλα, το BNB σημειώνει πτώση 5,42% στα 296,70 δολάρια, το Solana καταγράφει «βουτιά» 10,06% στα 79,82 δολάρια, το XRP χάνει 5,06% στα 0,5036 δολάρια, το Lido Staked ETH διολισθαίνει 8,93% στα 2.164,06 δολάρια, το Cardano υποχωρεί κατά 7,72% στα 0,457 δολάρια και το Dogecoin κατά 7,95% στα 0,077358 δολάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr