Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παλεύουν με κανονισμούς στην προσπάθεια για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με αποτέλεσμα πολλά πρότζεκτ να εμπορεύονται τα νέα κρυπτογραφικά προϊόντα τους εκτός των ΗΠΑ. Γι' αυτό η Αμάντα Κάσατ εκτιμά σε άρθρο της στο CoinDesk ότι η επόμενη ανοδική αγορά θα έχει μια ξεχωριστή… γεωγραφική γεύση, με την Ασία να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ο ενθουσιασμός για τα κρυπτονομίσματα στην Ασία είναι πλέον πασιφανής, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Πόλεις όπως η Μπανγκόκ, η πόλη Χο Τσι Μινχ, η Τζακάρτα, η Μανίλα και η Κουάλα Λουμπούρ, για να μην αναφέρουμε μερικές μεγάλες πόλεις της Ινδίας, φιλοξενούν σημαντικές κοινότητες προγραμματιστών και ακμάζουσες σκηνές Web3, που ενισχύονται από την κυβερνητική υποστήριξη και την υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις. Το ακμάζον περιβάλλον στο Token2049, στη Σιγκαπούρη, το πραγματικό κεφάλαιο που χρησιμοποιείται από επενδυτές της APAC σε πρότζεκτ κρυπτογράφησης και η αυξανόμενη όρεξη για NFT υποδηλώνουν μια περιοχή που προετοιμάζεται να οδηγήσει την επόμενη ανοδική αγορά.
Ενώ οι ασιατικές κυβερνήσεις διεκδικούν την πρώτη θέση ως κόμβος κρυπτογράφησης, οι ΗΠΑ φαίνεται να αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες κρυπτογράφησης. Ως αποτέλεσμα, οι εκστρατείες μάρκετινγκ αποκλείουν τις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις επεκτείνονται στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και οι επιχειρηματίες μεταφέρονται σε δικαιοδοσίες με φιλικότερο ρυθμιστικό περιβάλλον.
Γιατί η Ασία
Η περιοχή διαθέτει κοινό με γνώσεις τεχνολογίας, με προτεραιότητα τα κινητά, αλλά και προγραμματιστές υψηλής ποιότητας που θέλουν να συνεισφέρουν σε αποκεντρωμένα πρότζεκτ, καθιστώντας την έτσι γεμάτη δυνατότητες. Υπάρχει ένας απτός ενθουσιασμός για την κουλτούρα του Web3 και μια ετοιμότητα για υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα του SocialFi, που είναι ήδη ο κανόνας στην περιοχή, χάρη στην έκθεση στο WeChat. Το SocialFi αναφέρεται σε εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν έσοδα από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να ελέγχουν τα δικά τους δεδομένα.
Το Telegram, το οποίο χρησιμοποιείται παντού για ανταλλαγή μηνυμάτων από την κοινότητα Web3 στην Ασία, δοκιμάζει ήδη το κρυπτογραφικό wallet του εντός εφαρμογής με μη Αμερικανούς χρήστες. Συνδυάζοντας αυτό με τη φιλικότητα προς τις κανονιστικές ρυθμίσεις περιοχών όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, βλέπουμε μια δυνητικά εκρηκτική άνθηση της κρυπτογράφησης. Η Κάσατ χαρακτηρίζει αδιανόητο το γεγονός ότι, για παράδειγμα, η First Digital στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να λανσάρει το stablecoin της, το FDUSD, με ρυθμιστική έγκριση, όταν οι βασικοί ηγέτες του fintech όπως το PayPal αντιμετωπίζουν εμπόδια για να κάνουν το ίδιο στις ΗΠΑ.
Αυτή η «ταχύτητα της Ασίας», όπως την ονομάζει, αποτελεί απόδειξη της ταχείας υιοθέτησης και συμβολής της περιοχής στις τεχνολογίες Web3. «Πιστεύω ότι αυτή η δυναμική θα κατευθύνει τον επερχόμενο ανοδικό κύκλο και θα εισαγάγει μια γεωγραφική αφήγηση στον κύκλο κρυπτογράφησης», σημειώνει.
Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτό το σενάριο θα αλλάξει σε περίπου 18 μήνες, μετά τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Τότε, όπως λέει, αναμένει να προκύψει ρυθμιστική σαφήνεια για την κρυπτογράφηση στις ΗΠΑ, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο επιχειρηματικής υιοθέτησης και μάρκετινγκ στους καταναλωτές των ΗΠΑ. «Αυτή την περίοδο θα δούμε επίσης την επανεμφάνιση των ΗΠΑ ως πρωταρχικού μοχλού καινοτομίας και υιοθέτησης του Web3, συμβάλλοντας σε ένα ακμάζον παγκόσμιο οικοσύστημα Web3, με ηγετική θέση από την Ασία και άλλες αγορές», λέει.
«Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι έτοιμος για μια πιο ποικιλόμορφη και δυναμική εποχή που καθοδηγείται από διάφορες παγκόσμιες δυνάμεις, με την Ασία να πρωτοστατεί στον επικείμενο ανοδικό κύκλο», καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr