«Τα CBDCs μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά, η διανομή των οποίων είναι δαπανηρή στις νησιωτικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά, στο φεστιβάλ FinTech της Σιγκαπούρης. «Μπορούν να προσφέρουν ανθεκτικότητα σε πιο προηγμένες οικονομίες. Και μπορούν να βελτιώσουν τη χρηματοπιστωτική ένταξη εκεί όπου λίγοι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς.».
Τα CBDCs είναι η ψηφιακή μορφή του πραγματικού νομίσματος μιας χώρας και ρυθμίζονται από την κεντρική τράπεζά της. Τροφοδοτούνται από την τεχνολογία blockchain, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύουν τις κρατικές πληρωμές απευθείας στα νοικοκυριά. «Τα CBDCs προσφέρουν μια ασφαλή και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση [στα μετρητά]. Θα μπορούσαν, επίσης, να αποτελέσουν μια γέφυρα για τη μέτρηση της αξίας των ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως λειτουργούν, σήμερα, τα μετρητά, τα οποία μπορούμε να αποσύρουμε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι περισσότερες από 100 χώρες εξετάζουν τα CBDCs, δηλαδή, περίπου το 60% των χωρών του κόσμου. «Το μέγεθος του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα CBDCs είναι πρωτοφανές. Αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικές εφαρμογές ή ακόμη και εκδώσει ένα CBDC», ανέφερε έκθεση του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που διεξήχθη το 2022, από τις 86 κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 93% δήλωσε ότι εξετάζει τα CBDCs, ενώ το 58% δήλωσε ότι είναι πιθανό να εκδώσει CBDCs βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.Έως τον Ιούνιο του 2023, 11 χώρες είχαν ήδη υιοθετήσει τα CBDCs, 53 βρίσκονταν σε προχωρημένα στάδια σχεδιασμού, ενώ 46 διερευνούσαν το θέμα, σύμφωνα με δεδομένα του Atlantic Council.
Αναφερόμενη σε μια ομιλία της προκατόχου της, Κριστίν Λαγκάρντ, το 2018 με την οποία ενθάρρυνε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ακολουθήσουν τους «ανέμους της αλλαγής» και να διερευνήσουν τη χρήση των CBDCs, η Γκεοργκίεβα δήλωσε: «Πέντε χρόνια μετά, είμαι εδώ για να παρέχω ενημέρωση σχετικά με αυτό το ταξίδι».
«Πρώτον, υπάρχουν χώρες που έχουν «σαλπάρει». Πολλές εξερευνούν τα CBDCs και αναπτύσσουν κανονισμούς που θα διέπουν τις εξελίξεις στο ψηφιακό χρήμα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Μάλιστα, την Τετάρτη (15/11) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο CBDC, ως οδηγό αναφοράς για τους υπεύθυνους για τη σχετική νομοθεσία σε όλο τον κόσμο.
«Δεύτερον, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη στεριά. Υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος για καινοτομία και τόσο μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις περιπτώσεις χρήσης (των CBDCs)», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε ακροατήριο που περιλάμβανε ειδικούς του κλάδου, επενδυτές και δημοσιογράφους.
«Σε κάποιες χώρες το θέμα φαίνεται αμφιλεγόμενο, σήμερα, όμως ακόμα κι εκείνες θα έπρεπε να είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν CBDCs αύριο. Γιατί; (Γιατί) τώρα δεν είναι στιγμή για να κάνουμε πίσω», τόνισε, συμπληρώνοντας πως.«Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για την ανάπτυξη CBDCs και σχετικών πλατφορμών πληρωμών στο μέλλον.»
Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή της, η κ. Γκεοργκίεβα συμπλήρωσε «Τέταρτον, οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να σχεδιαστούν εξ αρχής με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν διασυνοριακές πληρωμές, μεταξύ άλλων και με CBDCs.».
Η δυναμική των ψηφιακών νομισμάτων (CBDCs)
Οι χώρες που έχουν εκδώσει CBDCs περιλαμβάνουν την Τζαμάικα, τη Νιγηρία και τις Μπαχάμες.
Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης έχει δηλώσει ότι τα μετρητά είναι «γενικά ασύμβατα» με την ψηφιακή οικονομία. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, σε έκθεσή της, το 2021, ανέφερε ότι η ζήτηση για μετρητά ως μέσο πληρωμής θα μειωθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με την BIS, η χρήση των CBDCs για διασυνοριακές πληρωμές θα μπορούσε να μειώσει το κόστος απόκτησης, αποθήκευσης και χρήσης ξένου συναλλάγματος, ανάλογα με τον σχεδιασμό και τους κανονισμούς. Η Γκεοργκίεβα ανέφερε, επίσης, ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα μπορούσε να ενισχύσει ορισμένα από τα οφέλη των CBDC» παρέχοντας ακριβή αξιολόγηση, με σκοπό για τη χορήγηση πιστώσεων, καθώς και εξατομικευμένη υποστήριξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr