Ο αναλυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εξήγησε σε συνέντευξή του στο CNBC γιατί η αγορά ομολόγων ήταν τόσο ασταθής αυτόν τον μήνα και γιατί πιστεύει ότι μια ύφεση περιμένει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2024.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, η εν λόγω αγορά έχει ήδη χάσει τις οικονομικές, πολιτικές και τεχνικές «άγκυρες» της.
Επιπλέον, αναμένει ότι η προσφορά των ομολόγων στην αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση εκδίδει περισσότερο χρέος και καθώς η Federal Reserve παραμένει καθαρός πωλητής αυτού του χρέους.
«Το ερώτημα είναι: ποιος θα αγοράσει;», είπε ο Ελ-Εριάν. «Αυτή η ερώτηση των αγοραστών δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Οι αγοραστές είναι διστακτικοί και θα πρέπει να είναι διστακτικοί, ενόψει του τι συμβαίνει με την προσφορά του δημόσιου χρέους», επεσήμανε.
Η Fed συρρικνώνει σταθερά τον ισολογισμό της από πέρυσι για να αφαιρέσει χρήματα από την οικονομία και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη φτάσει τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναμένονται περισσότερες πωλήσεις, ωθώντας έτσι τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ανώτατο όριο χρέους της τον Ιούνιο, με το συνολικό δημόσιο χρέος να ξεπερνά πλέον τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τον Αύγουστο, η Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ σε AA+ επικαλούμενη τα επίμονα ελλείμματα, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, τα «ασθενέστερα κρατικά έσοδα, τις νέες πρωτοβουλίες δαπανών και την υψηλότερη επιβάρυνση των τόκων».
Ο Ελ-Εριάν σημείωσε ότι τα υψηλά επιτόκια είναι κακά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κυβέρνηση και δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης το 2024, παράλληλα με μια ευρεία μείωση των αποταμιεύσεων.
Πώς εξηγείται η… στροφή στο Bitcoin
Όταν ρωτήθηκε εάν οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις θα επέστρεφαν στα ομόλογα ως «ασφαλές καταφύγιο» καθώς η γεωπολιτική σύγκρουση αρχίζει να κυριαρχεί, ο Ελ-Εριάν είπε ότι οι αριθμοί δεν το επιβεβαιώνουν. Στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Δεν έχουμε δει την πτήση προς την ποιότητα και την πτήση προς την ασφάλεια που θα περιμέναμε, δεδομένου του τι συμβαίνει στον κόσμο», είπε ο οικονομολόγος.
«Έχετε ανθρώπους που μιλούν για τα Bitcoin, ότι οι μετοχές είναι το “ασφαλές περιουσιακό στοιχείο”, επειδή έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ότι τα κρατικά ομόλογα είναι το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο», συνέχισε.
Το Bitcoin άγγιξε ακόμα και τα 36.000 δολάρια πριν μερικές ημέρες, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη παράλληλα με τον χρυσό. Ενώ ορισμένοι πίστευαν ότι το ράλι ήταν απόκριση στον ενθουσιασμό για ένα επερχόμενο Bitcoin ETF spot, ο συνιδρυτής της BitMEX, Άρθουρ Χέις, θεωρεί ότι οι επενδυτές καταφεύγουν στο Bitcoin και τον χρυσό καθώς οι αγορές έχασαν την πίστη τους στην ποιότητα των κρατικών ομολόγων.
«Εάν καταγράφουν ράλι ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ανεβαίνουν, αυτό μου λέει ότι και τα δύο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία προεξοφλούν ένα μέλλον με περισσότερες κρατικές δαπάνες και περισσότερο πληθωρισμό», έγραψε τότε ο Χέις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr