Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Kaiko, οι αριθμοί είναι… αμείλικτοι: 3.445 tokens ή ζεύγη συναλλαγών ετοιμάζονται να «κοπούν», έχοντας καταστεί ανενεργά ή όντας στη λίστα των επερχόμενων διαγραφών. Σε μια συγκριτική ανάλυση, ο αριθμός αυτός επισκιάζει τα περσινά νούμερα κατά 15% και μάλιστα είναι διπλάσιος αυτών του προηγούμενου έτους, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Coinbase Global Inc. και η Binance, τα δύο μεγαθήρια στις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, είναι προετοιμασμένα για το… τσεκούρι. Παραδόξως, μόνο αυτόν τον μήνα έχουν διαγραφεί πάνω από 100 tokens από αυτές τις πλατφόρμες.
Τα δεδομένα της CCData επισημαίνουν ότι η Coinbase αφαίρεσε 80 ζεύγη μόνο τον Οκτώβριο, ένα ασύγκριτο μηνιαίο νούμερο για φέτος. Εν τω μεταξύ, ένας άλλος σημαντικός παίκτης, η OKX, έχει ήδη «κόψει» 172 tokens φέτος, με την Coinbase να μην είναι πολύ πίσω με 176 ζεύγη.
Οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται ανησυχητικοί, αλλά, όπως επισημαίνει το Bitcoinist, δεν λένε όλη την ιστορία. Παρά τον τεράστιο όγκο των διαθέσιμων tokens, οι όγκοι συναλλαγών στα περισσότερα ανταλλακτήρια έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα τον τελευταίο χρόνο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,8 εκατομμύριο tokens είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση σε κεντρικές και αποκεντρωμένες πλατφόρμες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρευστότητα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά από γεγονότα όπως τα σκάνδαλα της FTX και οι επακόλουθες χρεοκοπίες. Ως απάντηση, πολλά ανταλλακτήρια επιλέγουν να τη διοχετεύουν σε πιο δημοφιλή και προτιμητέα από τους χρήστες ζεύγη συναλλαγών.
Το Bloomberg επισημαίνει περαιτέρω ότι οι εξωτερικές πιέσεις συμβάλλουν σε αυτή την τάση. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις έπαιξαν τον ρόλο τους. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έχει πρόσφατα ταξινομήσει 19 tokens ως μη εγγεγραμμένους τίτλους, ωθώντας ανταλλακτήρια όπως το Coinbase και το Binance να τα διαγράψουν, για να συμβαδίσουν με τη ρυθμιστική αρχή.
Η ευρύτερη εικόνα
Αν και αυτές οι διαγραφές μπορεί να είναι απότομες, ευθυγραμμίζονται με την πορεία ανάκαμψης της γενικότερης αγοράς κρυπτονομισμάτων. Από τον Δεκέμβριο, τα 100 πιο σημαντικά tokens έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, περνώντας στην… αντεπίθεση έπειτα από πτώση 66% το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διαγραφές δεν είναι νέο φαινόμενο. Το 2018, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων κατέγραψε παρόμοια τάση, με πολλά tokens να μην τα καταφέρνουν.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό των προσφερόμενων tokens που, παρά το δυναμικό «μπάσιμο» κάποιων εξ αυτών, άρχισαν σταδιακά να χάνουν τη δυναμική τους ή αποδυναμώθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο της bear market. Με τη ρευστότητα και τους όγκους συναλλαγών σε πολυετή χαμηλά, τα ανταλλακτήρια θέλουν να… ξεφορτωθούν τα ζευγάρια που δεν επιφέρουν κέρδη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr