Η έκθεση υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των οικονομικών εγκλημάτων που επηρεάζουν την ΕΕ, όπως το ξέπλυμα χρήματος, η διαφθορά, η απάτη, το έγκλημα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα πλαστά χρήματα. Τονίζει, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Η επανάσταση του fintech, που χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, παρουσιάζει ευκαιρίες και κινδύνους. Οι εγκληματίες έκαναν γρήγορα κατάχρηση αυτών των καινοτομιών, ιδιαίτερα εντός της ψηφιακής τραπεζικής και των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σημειώνεται.
Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, υπόσχεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ασφάλεια. Ωστόσο, η έλλειψη ρύθμισης σε αυτόν τον χώρο αφήνει περιθώρια για οικονομικά εγκλήματα, καθώς οι εγκληματίες αποθηκεύουν παράνομα περιουσιακά στοιχεία σε πλατφόρμες DeFi, αναφέρει το CryptoPotato.
Τα εξαιρετικά ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα επικρίνονται επίσης για εμπλοκή σε συστήματα απάτης και ξεπλύματος χρήματος.
Τα NFT έχουν επίσης κερδίσει δημοτικότητα, αλλά έχουν προσελκύσει και απατεώνες λόγω των δυνατοτήτων τους για άμεσες συναλλαγές. Τα NFT ενέχουν σημαντικό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεδομένων των χαρακτηριστικών διασυνοριακών συναλλαγών τους.
Ζητά συνεργασία για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στην ΕΕ
Επιπλέον, η εμφάνιση του metaverse έχει υιοθετηθεί από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για τους εγκληματίες. Έχουν ήδη αναφερθεί περιπτώσεις απάτης και κλοπής εντός του metaverse, υποδεικνύοντας μια πιθανή τάση για οργανωμένο έγκλημα σε αυτό το εικονικό περιβάλλον.
Σε μια πρόσφατη υπόθεση τον Ιανουάριο του 2023, οι αρχές έκλεισαν μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης γνωστή ως Bitzlato, η οποία ήταν ύποπτη για ξέπλυμα παράνομων κεφαλαίων που συνδέονται με ρωσικές οντότητες υπό κυρώσεις της ΕΕ.
Αυτή η πλατφόρμα επέτρεψε την ταχεία μετατροπή διαφόρων κρυπτονομισμάτων σε ρωσικά ρούβλια, με την εμπλοκή περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων συνδέθηκε με εγκληματικές δραστηριότητες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr