Το Διαδίκτυο από μηδενικούς χρήστες το 1990 έχει φτάσει τώρα τους 5 δισεκατομμύρια, κατακτώντας το 62,5% του παγκόσμιου πληθυσμού σε 33 χρόνια. Εάν η κρυπτογράφηση ακολουθεί παρόμοια καμπύλη, θα «χτυπήσει» 5 δισεκατομμύρια χρήστες γύρω στο 2047, υποθέτοντας ότι δεν θα αυξηθεί ο πληθυσμός, και, ας πούμε, 6 δισεκατομμύρια δεδομένης της προβλεπόμενης αύξησης του πληθυσμού.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαντάζει μάλλον πολύ αισιόδοξο, όπως σημειώνει η Κέλι Τσάμπερς του CoinDesk.
Αρχικά, το διαδίκτυο είναι πολύ ευρύ για να γίνει σύγκριση. Χρησιμοποιείται για τα πάντα στη ζωή μας. Τα κρυπτονομίσματα έχουν πολλές χρήσεις και υπάρχει ελπίδα για το Web3, αλλά για τον μέσο καταναλωτή, είναι είτε μια κερδοσκοπική επένδυση είτε ένα μέσο μεταφοράς αξίας.
Για να εξηγήσει τη θέση της, εξετάζει την υιοθέτηση τεχνολογιών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Mobile Banking: Εισήχθη με τραπεζικές συναλλαγές μέσω μηνυμάτων κειμένου το 1997 και η πρώτη εφαρμογή mobile banking το 2007. Το 2021, το McKinsey ανέφερε ότι μεταξύ όλων των πελατών τραπεζών, μόνο το 52% των Βορειοαμερικανών, το 47% των Δυτικοευρωπαίων και το 45% των Κεντροευρωπαίων χρησιμοποιούσαν mobile banking. Αυτό είναι σύμφωνο με μια έκθεση του Cornerstone Advisors του 2023 που αναφέρει ότι το 56% των κατόχων λογαριασμών είναι ενεργοί χρήστες mobile banking. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο το 76% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τραπεζικό λογαριασμό.
Επένδυση μετοχών: Η Gallup διαπίστωσε ότι το 61% των Αμερικανών αναφέρει ότι έχει μετοχές και η Pew Research αναφέρει ότι μόνο το 35% των Αμερικανών κατέχουν μετοχές εκτός των λογαριασμών συνταξιοδότησης.
Τι μας λένε αυτοί οι αριθμοί;
Οι άνθρωποι χρειάζονται δεκαετίες για να υιοθετήσουν αυτό που πολλοί από εμάς στον χρηματοοικονομικό κλάδο, λέει η Τσάμπερς, θεωρούμε βασικές χρηματοοικονομικές τεχνολογίες. Και τα κρυπτονομίσματα δεν είναι κάτι τόσο βασικό.
Βλέποντας ότι λιγότερο από το 50% του κόσμου χρησιμοποιεί κάτι τόσο απλό όπως το mobile banking 26 χρόνια μετά το ντεμπούτο του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των Αμερικανών επενδύουν ενεργά σε μετοχές (σ.σ. το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε το 1792), μας κάνει να αμφισβητούμε την αναπτυξιακή τροχιά της κρυπτογράφησης πέρα από τους πρώτους χρήστες.
Ακόμη και με την αύξηση του πληθυσμού, η κρυπτογράφηση μπορεί να δυσκολευτεί να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια χρήστες έως το 2047, σημειώνει. «Απαιτείται πιο λεπτομερής ανάλυση, αλλά με τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση του παραδοσιακού τραπεζικού μας συστήματος, νομίζω ότι μια πιο συντηρητική εκτίμηση είναι από 2 δισεκατομμύρια έως 3 δισεκατομμύρια χρήστες, και αυτό είναι αν το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν επηρεάσει την υιοθέτηση», εκτιμά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr