Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μάκρο, καθώς τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) από την Κίνα υποδηλώνουν ότι ο παγκόσμιος κύκλος σύσφιξης της ρευστότητας που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων πλησιάζει στο τέλος του.
Ο PPI της Κίνας υποχώρησε 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, καταγράφοντας την ένατη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και τη μεγαλύτερη πτώση σε επτά χρόνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS).
Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές εξαγωγών και αποπληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.
Ο επίμονος αποπληθωρισμός σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές βιομηχανικών προϊόντων στον κόσμο θα βοηθήσει τις δυτικές κεντρικές τράπεζες, των οποίων οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στοχεύουν να δαμάσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις δεκαετίες, βλάπτουν την ευρύτερη οικονομία.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης στο εύρος 5%-5,25% από τον Μάρτιο του 2022 και αντιμετώπισε τραπεζική κρίση στις αρχές του τρέχοντος έτους. Στην Ευρώπη, η Credit Suisse έπρεπε να διασωθεί από την ελβετική ανταγωνίστρια UBS.
«Η Κίνα εξάγει αποπληθωρισμό σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», δήλωσε στο CoinDesk ο David Brickell, διευθυντής θεσμικών πωλήσεων στο δίκτυο κρυπτογράφησης ρευστότητας Paradigm. «Το βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται στις εισροές των τιμών παραγωγού, αλλά δεν τροφοδοτείται ακόμη πλήρως στις τιμές καταναλωτή. Τελικά αυτό θα είναι καλό για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, καθώς σχετίζεται με το τέλος του παγκόσμιου κύκλου πεζοπορίας», συμπλήρωσε.
Η ετήσια αύξηση του Μαΐου κατά 1,1% στις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ήταν η μικρότερη σε σχεδόν 2,5 χρόνια. Ο πκηθωρισμός αυξήθηκε κατά 4%, το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΔΤΚ επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 3,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του Refnitiv που επικαλείται το CNN.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα δεδομένα PPI της Κίνας απέτυχαν να πυροδοτήσουν ένα ράλι, με το Βitcoin να αδυνατεί να κινηθεί πολύ πάνω από τα 30.000 δολάρια. Ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 102,42 μονάδες.
Όπως επισημαίνει το CoinDesk, φαίνεται ότι οι επενδυτές εστιάζουν επί του παρόντος στα αρνητικά των δεδομένων, καθώς, για παράδειγμα, η συνεχιζόμενη πτώση του κινεζικού PPI δείχνει μια στασιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι αναλυτές ανέφεραν ευρέως το άνοιγμα της Κίνας ως ένα σημαντικό ανοδικό παράγοντα για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Η αδυναμία μετά τα δεδομένα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και στα ασιατικά χρηματιστήρια μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή σχέση μεταξύ των παγκόσμιων κερδών και των κινεζικών τιμών παραγωγού. «Ο πιο πρόσφατος αριθμός PPI δεν προμηνύει καλά κέρδη», δήλωσε ο Jeroen Blokland, ιδρυτής της True Insights, σε ένα tweet.
Σύμφωνα με τον Brickell, το Βitcoin πιθανότατα θα ξεκινήσει το επόμενο σκέλος υψηλότερα μόλις κορυφωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων.
«Η σπασμωδική αντίδραση είναι να επικεντρωθούμε στις αρνητικές επιπτώσεις μιας επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης», είπε. «Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου προσαρμόζονται επίσης στο φαύλο sell-off ομολόγων της περασμένης εβδομάδας. Αναμένω ότι μια αντιστροφή των αποδόσεων θα προκαλέσει το επόμενο ράλι για το BTC, ειδικά δεδομένης της υποκείμενης αδυναμίας του δολαρίου», συμπλήρωσε.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλό τεσσάρων μηνών στο 4,09% την περασμένη εβδομάδα, με την απόδοση του διετούς να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 μετά τα «εκρηκτικά» στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ ADP της Πέμπτης.
Ενώ η έκθεση της Παρασκευής για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες έδειξε επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε παράλληλα με μια απροσδόκητη αύξηση στις μέσες ωριαίες αποδοχές, διατηρώντας τις αποδόσεις σε υψηλότερη πορεία.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να μειώνουν τη ροή χρημάτων σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Οι αποδόσεις ενδέχεται να μειωθούν εάν τα στοιχεία του ΔΤΚ των ΗΠΑ της Τετάρτης δείξουν συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ρυθμού πληθωρισμού.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς Bitcoin εξακολουθεί να είναι κάτω από τα 590 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η κυριαρχία του έναντι των altcoins έχει αγγίξει το 50%.
Όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης αγοράς κρυπτογράφησης, έχει χάσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ημερήσια βάση και μειώνεται στο 1,170 τρισεκατομμύριο δολάρια στο CMC.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Bitcoin υποχωρεί 0,32% στα 30.223,24 δολάρια, ενώ το Ethereum χάνει 0,62% στα 1.864,92 δολάρια.
Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana «κατρακυλά» 4,17% στα 20,84 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει απώλειες 0,04% στο 0,28755800 δολάριο.
Το Polkadot χάνει 1,01% στα 5,08 δολάρια, το Dogecoin χάνει 1,96% στο 0,06475728 δολάριο και το Shiba Inu καταγράφει απώλειες 2,71% στο 0,00000756 δολάριο.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr