Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι, όπως τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα τώρα, ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα καθολικό μέσο πληρωμής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί ως χρήμα το ψηφιακό ευρώ θα διασφαλίσει ότι θα γίνει ευρέως αποδεκτό ως μέσο πληρωμής.
Ανάμεσα στα όσα ανακοινώθηκαν, υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά ευρώ μέσω της τράπεζάς τους κατόπιν αιτήματος, γεγονός που, όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, θα το καθιστούσε εύκολα προσβάσιμο και θα διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.
Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν βασικές ψηφιακές υπηρεσίες ευρώ. Ταυτόχρονα, η πρόταση προσφέρει στους ιδιώτες μεσάζοντες τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα για τη διανομή του ψηφιακού ευρώ όπως κάνουν και άλλα ψηφιακά μέσα πληρωμής, αποτρέποντας παράλληλα τις υπερβολικές χρεώσεις για τους εμπόρους.
Επιπλέον, η προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπει υψηλό βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων των χρηστών, ενώ ελαχιστοποιεί τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Επιτρέπει τις offline πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ , παρέχοντας την ασφάλεια της ιδιωτικότητας που παρέχουν οι συναλλαγές με παραδοσιακά χρήματα.
Τον Οκτώβριο του 2023 ολοκληρώνεται η φάση διερεύνησης
«Το ευρώ είναι το πιο απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Έχει μεγάλη εκτίμηση και εμπιστοσύνη από τους πολίτες. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για ένα ψηφιακό ευρώ για να διασφαλίσουμε ότι το νόμισμά μας είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή».
Η φάση διερεύνησης του πρότζεκτ του ψηφιακού ευρώ θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του έργου. Στην επόμενη φάση, η ΕΚΤ θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει περαιτέρω τις τεχνικές λύσεις και τις επιχειρηματικές ρυθμίσεις. Πιθανή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για έκδοση ψηφιακού ευρώ θα ληφθεί μόνο μετά την έκδοση της νομοθετικής πράξης.
«Η νομοθετική πρόταση είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό ευρώ φέρνει αξία στους ανθρώπους, μεταφέροντας τα εκτιμώμενα χαρακτηριστικά των μετρητών στην ψηφιακή σφαίρα», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος προεδρεύει της Task Force υψηλού επιπέδου για το ψηφιακό ευρώ. «Η ΕΚΤ χαιρετίζει επίσης την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το καθεστώς νόμιμου χρήματος των μετρητών ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χαρτονομίσματα παραμένουν εύκολα προσβάσιμα από τους πολίτες και επιχειρήσεις και ευρέως αποδεκτά σε ολόκληρη την ευρωζώνη».
Δεν… παραγκωνίζονται τα μετρητά
Η ΕΚΤ χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής με στόχο να διασφαλίσει ότι τα μετρητά θα συνεχίσουν να αποτελούν ζωτικό μέρος του συστήματος πληρωμών. Είναι σημαντικό τα μετρητά να παραμείνουν ευρέως αποδεκτά στις φυσικές συναλλαγές σύμφωνα με το καθεστώς νόμιμου χρήματός τους. Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να αποσύρουν και να καταθέσουν αποτελεσματικά τα χρήματά τους. Η νομοθετική πρόταση διασφαλίζει ότι τόσο η αποδοχή όσο και η πρόσβαση σε χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ είναι νομικά εγγυημένη, έτσι ώστε όλοι όσοι θέλουν να πληρώσουν με μετρητά μπορούν να το κάνουν.
Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική συμβολή για να υποστηρίξει το έργο των συννομοθετών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να διαβουλεύονται με την ΕΚΤ σχετικά με τις προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές. Μετά από αιτήματα για διαβούλευση, η ΕΚΤ θα εκδώσει τη γνώμη της εν ευθέτω χρόνω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr