Η λίρα «χτύπησε» αρνητικό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Πέμπτη (22/6), καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε μεν τα επιτόκια, αλλά λιγότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι αγορές. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 4% και πλέον στην σχετική ισοτιμία χρειάζονται 24,55 λίρες για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το ιστορικό χαμηλό ήρθε ως επακόλουθο της αύξησης των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%.
Επιπλέον, το ιστορικό χαμηλό έλαβε χώρα περίπου μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια. Η κίνηση αυτή έφερε τις απώλειες της λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος κοντά στο 23%.
«Η ισχυρή πορεία της εγχώριας ζήτησης, οι πιέσεις στο κόστος και ο υψηλός πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών ήταν οι κύριοι μοχλοί [του πληθωρισμού]», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η σύσφιξη θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού «το συντομότερο δυνατό».
Η αύξηση των επιτοκίων -η πρώτη της Τουρκίας εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια- αντιπροσωπεύει μια απότομη «στροφή» της προηγούμενης πολιτικής, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίεζε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια παρά τον «εκτοξευόμενο» πληθωρισμό, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την εγχώρια οικονομία.
Σύμφωνα με το Business Insider, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα δείχνει να ακολουθεί μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό: αυξάνοντας τα επιτόκια. Αν και η αύξηση είναι ένα «βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση για την Τουρκία, πιθανότατα δεν θα κινήσει αρκετά τη «βελόνα» στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να αποκλιμακώσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι οικονομολόγοι περίμεναν ισχυρότερη άνοδο των επιτοκίων στο 20%, ενώ η Goldman Sachs προέβλεπε ότι θα έφτανε στο 40%. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε σε υψηλό δύο δεκαετιών στο 85,5% τον Οκτώβριο και έκτοτε μειώθηκε σε περίπου 40% τον Μάιο.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο πτώσης για τον πληθωρισμό στη χώρα και οι αυξήσεις των επιτοκίων συχνά θεωρούνται το «φάρμακο» που απαιτείται για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, παρά τις συχνά αρνητικές επιπτώσεις του στην ευρύτερη οικονομία. Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερη σύσφιξη «μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr