Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ίσως θα ήταν απαραίτητη μια ευρεία συμφωνία για μια τέτοια πλατφόρμα για να διασφαλιστεί ότι τα κρυπτονομίσματα της ιδιωτικής αγοράς δεν θα καλύψουν το λειτουργικό κενό.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πλατφόρμα του οργανισμού προορίζεται να επιτρέψει τις συναλλαγές CBDC μεταξύ χωρών.
«Τα CBDC δεν πρέπει να αποτελούν κατακερματισμένες εθνικές προτάσεις», είπε στις αφρικανικές κεντρικές τράπεζες σε συνέδριο στο Ραμπάτ του Μαρόκου. «Για να έχουμε πιο αποτελεσματικές και δικαιότερες συναλλαγές χρειαζόμαστε συστήματα που συνδέουν τις χώρες: χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα», επεσήμανε.
«Για αυτόν τον λόγο, στο ΔΝΤ εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας CBDC», πρόσθεσε.
Το CBDC είναι ένα ψηφιακά εγγενές νόμισμα που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα, όπως τα παραδοσιακά νομίσματα fiat. Μπορεί να υποστηρίζεται από νόμισμα fiat ή άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός ή να αντιμετωπίζεται ως ισοδύναμο αυτών των περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα. Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι όταν τα κρυπτονομίσματα δεν σχεδιάζονται με αυτόν τον τρόπο, είναι «κερδοσκοπικές επενδύσεις».
Μερικά από τα υποτιθέμενα οφέλη των CBDC περιλαμβάνουν την προώθηση της οικονομικής ένταξης και τη μείωση του κόστους πληρωμής. Οι μέσες χρεώσεις εμβασμάτων είναι σήμερα 6,3%, που ανέρχονται σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Εάν οι χώρες αναπτύσσουν CDBC μόνο για εγχώρια ανάπτυξη, υποχρησιμοποιούμε την ικανότητά τους», πρόσθεσε.
Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη 114 χώρες που εξερευνούν την επιλογή των CBDC σε κάποια δυναμικότητα, με 10 «ήδη να διασχίζουν τη γραμμή του τερματισμού». Ωστόσο, πολλ;ές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς να συνεχίζουν να αμφισβητούν εάν αξίζει ή όχι η ανάπτυξή τους.
Κόντρα στα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα
Τα κλασικά αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin έχουν επίσης επαινεθεί ως πιθανό εργαλείο για φθηνότερα εμβάσματα. Το Ελ Σαλβαδόρ έκανε επίσημο νόμισμα το Bitcoin το 2021 και κυκλοφόρησε το πορτοφόλι Chivo που χρηματοδοτείται από το κράτος με κύρια εστίαση σε αυτό το όφελος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν ήταν ποτέ οπαδός της υιοθέτησης του Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ, από φόβο ότι η νομισματική κατάσταση του περιουσιακού στοιχείου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία. Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε συνεχίζει να απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr