Το CryptoPotato ρώτησε το ChatGPT τι θα μπορούσε να συμβεί στη συγκεκριμένη αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία και οι προβλέψεις του έχουν ενδιαφέρον.
Μεγαλύτερη ευρεία υιοθέτηση
Το ChatGPT προβλέπει αρχικά μια «μεγαλύτερη ευρεία υιοθέτηση» εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, βλέποντας το Bitcoin και τα altcoins να γίνονται ουσιαστικό μέρος του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού δικτύου και να χρησιμοποιούνται για συναλλαγές.
Άλλωστε, έχουμε ήδη δει εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία χρόνια. Δύο από τους κολοσσούς στον τομέα, η Visa και η Mastercard, έχουν υπογράψει και οι δύο πολλαπλές συνεργασίες με εταιρείες κρυπτονομισμάτων για να επιτρέψουν στα εκατομμύρια των πελατών τους να δέχονται πληρωμές με ψηφιακά στοιχεία μέσω των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους.
Παρά τις αποτυχίες στον κλάδο πέρυσι, ο επικεφαλής κρυπτογράφησης της Visa είπε ότι ορισμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία «έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα πληρωμών».
Η Mastercard, από την άλλη πλευρά, εισήγαγε πρόσφατα ειδικό πρόγραμμα με στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεκινήσουν πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.
Προηγμένα Ρυθμιστικά Πλαίσια
Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση, το chatbot AI προέβλεψε ότι οι θεσμοί θα θέλουν να παρακολουθούν στενότερα την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Αυτό ήταν ένα «καυτό» θέμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις περσινές αναποδιές, ανάμεσα στις οποίες η κατάρρευση των Terra, FTX και την επακόλουθη μετάδοση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι πρώτες που επεξεργάστηκαν σχέδιο ρύθμισης της αγοράς, καθώς είναι η έδρα των μεγαλύτερων εταιρειών κρυπτονομισμάτων, αλλά όχι αποτελεσματικά, καθώς οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να θεσπίσουν κατάλληλους κανόνες.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει «κυνηγήσει» πολλές εταιρείες, κατηγορώντας τες ότι προσφέρουν μη εγγεγραμμένους τίτλους χωρίς να διευκρινίζει ποια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι πράγματι τίτλοι. Η ρυθμιστική αρχή εμπλέκεται επίσης σε νομικές μάχες ενάντια σε αρκετούς κολοσσούς κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων των Ripple και Grayscale.
Αντίθετα, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν βήματα προς τη ρύθμιση του κλάδου. Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα τη νομοθεσία MiCA, η οποία αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2024 για τα stablecoins και το 2025 για τα ανταλλακτήρια και άλλους συμμετέχοντες στον κλάδο.
Αυξημένες Θεσμικές Επενδύσεις
To ChatGPT προβλέπει επίσης περισσότερες επενδύσεις στον τομέα από θεσμικούς φορείς. Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, για παράδειγμα, έχει προχωρήσει ήδη σε ορισμένες επενδύσεις στον τομές ή άμεσες αγορές BTC.
Αυτό οδήγησε ακόμη και την JPMorgan που στο παρελθόν δεν είχε θετική στάση προς τα κρυπτονομίσματα να προβλέψει ότι και άλλα ιδρύματα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα κάποια στιγμή. Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν πέρυσι μετά την κατάρρευση που ξεκίνησε με την Terra και συνεχίστηκε με την FTX.
Το ChatGPT, ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κλίμα να αλλάξει ξανά, ειδικά αν επαληθευτούν οι δύο προηγούμενες προβλέψεις του.
Αλληλεπίδραση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και υιοθέτηση blockchain
Το ChatGPT ισχυρίζεται ακόμα ότι, εκτός από τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τα κρυπτονομίσματα, καθώς και η τεχνολογία blockchain, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν με επιτυχία σε άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αυτό περιλαμβάνει τη διευθέτηση μεγάλων συναλλαγών σε μεγαλύτερη κλίμακα σε δίκτυα blockchain, αλλά και την ενσωμάτωση ασφαλιστηρίων συμβολαίων και συμφωνιών ακινήτων πάνω σε αυτήν την τεχνολογία.
Ωστόσο, τα οικονομικά είναι μόνο ένας από τους τομείς που θα μπορούσαν να αρχίσουν να υιοθετούν όλο και περισσότερο το blockchain, σύμφωνα με το chatbot AI. Πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και οι κρατικές υπηρεσίες.
Βιωσιμότητα
Το ChatGPT βλέπει τη βιωσιμότητα να παίζει μεγάλο ρόλο στον κλάδο την επόμενη δεκαετία, καθώς οι περιβαλλοντικές ανησυχίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Ως εκ τούτου, το chatbot προέβλεψε ότι τα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν περισσότερη πράσινη ενέργεια θα είναι η προτιμώμενη επιλογή για τους επενδυτές ESG και άλλους.
Επέκταση DeFi
Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση θεωρείται ως ο αντισυμβαλλόμενος του γενικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στο οποίο λειτουργεί σήμερα ο κόσμος, το οποίο είναι πλήρως συγκεντρωμένο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα ένα τρίτο μέρος που εμπλέκεται σε όλες τις συναλλαγές, τις συμφωνίες κ.λπ.
Παρόλο που το DeFi υπάρχει εδώ και χρόνια, έγινε δημοφιλές το 2020. Ωστόσο, αυτή η μαζική και ταχεία υιοθέτηση εξέθεσε επίσης ορισμένα από τα ζητήματα του κλάδου, όπως η έλλειψη επεκτασιμότητας και η ύπαρξη μεγάλων απατών, καθώς και προβλήματα ασφάλειας. Υπάρχουν δισεκατομμύρια σε αξία κρυπτονομισμάτων που χάθηκαν λόγω διαδικτυακών απατών ή χάκερ τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, το ChatGPT πιστεύει ότι το DeFi θα ξεπεράσει τα προβλήματά του, θα βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη και θα γίνει ζωτικό μέρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Νέες τεχνολογικές καινοτομίες
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το chatbot AI προβλέπει καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας. Άλλωστε, το δίκτυο Bitcoin, όπως και πολλά άλλα πρότζεκτ που προέκυψαν τα επόμενα 15 χρόνια, είναι από μόνο του μια καινοτομία.
Το Proof-of-Work, παρά τα προβλήματά του, οδήγησε στη δημιουργία του Proof-of-Stake και στις πολλαπλές παραλλαγές της. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει ότι το blockchain επιτρέπει την ανάπτυξη πολυάριθμων και διάφορων πρωτοκόλλων με διαφορετικούς σκοπούς, όπως DeFi, NFT κλπ.
Τα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσαν να φέρουν πολύ περισσότερη αξιοποίηση για ιδέες που δεν έχουμε καν σκεφτεί ακόμα, σημειώνει το ChatGPT.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr