Σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας GWI που παραθέτει το Reuters, η ιδιοκτησία ψηφιακών νομισμάτων στην Τουρκία είναι η υψηλότερη στον κόσμο με ποσοστό 27,1%, ακολουθούμενη από την Αργεντινή με 23,5%, πολύ πάνω από το παγκόσμιο ποσοστό ιδιοκτησίας κρυπτονομισμάτων που εκτιμάται στο 11,9%.
Αυτό που είναι κοινό στην Τουρκία και την Αργεντινή, εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τα κρυπτονομίσματα, είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος οδήγησε σε κατάρρευση των τοπικών νομισμάτων και capital controls για να αποτρέψει τους ντόπιους από το να κάνουν αναλήψεις χρημάτων. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας ήταν 50,51% τον Μάρτιο, ενώ της Αργεντινής ήταν ακόμη υψηλότερος στο 104%.
Την ίδια ώρα, η λίρα και το πέσο βυθίζονται και βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Το πέσο της Αργεντινής διαπραγματεύεται στα περίπου 464 ανά δολάριο στη μαύρη αγορά, υπερδιπλάσιο από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία στο 222.
Μεγάλο μέρος των ασφαλών καταφύγιων αποτελούν stablecoins όπως το USD Coin (USDC) και το Tether (USDT), τα οποία είναι tokens κρυπτογράφησης συνδεδεμένα ένα προς ένα με ένα παραδοσιακό περιουσιακό στοιχείο όπως το αμερικανικό δολάριο ή ο χρυσός, δίνοντας στους επενδυτές μια εναλλακτική λύση.
«Οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να αντισταθμίσουν την υποτίμηση του νομίσματος», δήλωσε ο Ehab Zaghloul, επικεφαλής ερευνητής στο Tribal Credit, μια πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών για νεοφυείς επιχειρήσεις στις αναδυόμενες αγορές.
«Θέλουν ενδεχομένως να διατηρούν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με ένα ισχυρότερο νόμισμα, επομένως, νομίσματα όπως το USDC ή το USDT ή οτιδήποτε συνδέεται με ένα ισχυρότερο νόμισμα όπως το αμερικανικό δολάριο», συμπλήρωσε.
Ο όγκος συναλλαγών για το ζεύγος USDT-τουρκικής λίρας έφτασε σε υψηλό πολλών μηνών την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αποδυνάμωσης του τουρκικού νομίσματος και των επερχόμενων κρίσιμων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, δήλωσε η αναλύτρια της Kaiko, Dessislava Aubert.
«Γενικά, η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων τείνει να είναι υψηλότερη σε χώρες με περιορισμούς κεφαλαίων, οικονομική αστάθεια και πολιτική αστάθεια», επισημαίνουν οι αναλυτές της K33 Research.
Παγκόσμιος ο… κρυπτοπυρετός
Ενώ το Βitcoin έχει δει την τιμή του να αυξάνεται κατά 72% φέτος, αγγίζοντας τα 30.000 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, οι συνολικοί όγκοι συναλλαγών απέχουν πολύ από τα επίπεδα που φάνηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αφού οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν από μια σειρά από καταρρεύσεις εταιρειών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, με αποκορύφωμα αυτή της FTX.
Αν και οι ώρες που είναι ανοιχτές οι αμερικανικές αγορές παραμένουν οι πιο δραστήριες όσον αφορά τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, τα ρυθμιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το ανταλλακτήριο Binance τους τελευταίους μήνες οδήγησαν σε μια ελαφρά μετατόπιση του όγκου προς τις ώρες Ασίας-Ειρηνικού από την Αμερική, παρατηρεί η Kaiko.
Εάν εξαιρεθούν οι όγκοι δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, τότε το επόμενο πιο κυρίαρχο νόμισμα είναι το γουόν της Νότιας Κορέας.
Οι όγκοι συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στη Νότια Κορέα επιστρέφουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, έπειτα από ένα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο το 2022, δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας επενδύσεων κρυπτογράφησης Matrixport.
«Η κυριαρχία των altcoin καθιστά τη Νότια Κορέα μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για ανάλυση», ανέφεραν οι αναλυτές της Matrixport.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr