Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης έχει ανέβει σχεδόν 72% μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους, αγγίζοντας τα 28.500 δολάρια φέτος, καταγράφοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοσή του εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk.
Το ράλι τιμών έχει ανεβάσει την κεφαλαιοποίησή του στα 542 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μόλις πριν τρεις μήνες, ορισμένοι αναλυτές εξέταζαν την πιθανότητα το Βitcoin να πέσει στα 12.000 δολάρια αυτό το τρίμηνο, αφού η αποτίμησή του είχε μειωθεί κατά 76% από τον Νοέμβριο του 2021.
Η ανάκαμψη έχει φέρει το Βitcoin μπροστά από το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά για τριμηνιαία κέρδη 50%. Ο χρυσός έχει ενισχυθεί πάνω από 7%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq της Wall Street σημειώνει ράλι 15%.
Τι ενισχύει το ράλι
Μεγάλο μέρος της ανάκαμψης έχει τροφοδοτηθεί από την εικασία ότι οι κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής την Federal Reserve, θα εγκαταλείψουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ως απάντηση στα σήματα ύφεσης.
Οι προσδοκίες για αλλαγή πολιτικής της Fed ενισχύθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών των ΗΠΑ και η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε προγράμματα έκτακτης ανάγκης χρηματοδότησης για να σταματήσει τον… πανικό στον τραπεζικό τομέα. Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας επεκτάθηκε πρόσφατα κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια, αναιρώντας μήνες ποσοτικής σύσφιξης.
Σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κεφαλαίων της Fed, οι traders βλέπουν τώρα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινά έναν κύκλο χαλάρωσης τον Ιούνιο με μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
«Όλα έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες για νέα μέτρα χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά τη Fed», δήλωσε στο CoinDesk TV ο Martin Leinweber, υπεύθυνος στρατηγικής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της MarketVector Indexes. «Μεταξύ όλων των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, το Βitcoin ξεχωρίζει ως το πιο ευαίσθητο στις διακυμάνσεις της ρευστότητας», συμπλήρωσε.
Ο David Foley, διευθύνων εταίρος στο Bitcoin Opportunity Fund, είπε ότι τα περιουσιακά στοιχεία όπως το Βitcoin και ο χρυσός επωφελούνται από τις ενέσεις ρευστότητας.
Η έλλειψη ρευστότητας, η οποία έγινε ιδιαίτερα έντονη μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, έχει παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της τιμής του Bitcoin, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr