Η Λαγκάρντ μίλησε σε εικονικό πάνελ για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) που φιλοξένησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στις 12 Μαρτίου και μεταδόθηκε την Τρίτη.
Ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής αυτονομίας πληρωμών, είπε ακόμα.
Προειδοποίησε ότι είναι πολύ βλαπτικό να βασίζεσαι σε μία μόνο πηγή για κρίσιμες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως φάνηκε και από την απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ως όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Όταν κοιτάς το πορτοφόλι σου και κοιτάς το τηλέφωνό σου και βλέπεις τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς για πληρωμές ή τις κάρτες που χρησιμοποιείς για πληρωμή, πολύ σύντομα συνειδητοποιείς ότι αυτά τα μέσα πληρωμών δεν είναι απαραίτητα ευρωπαϊκά», είπε ακόμα.
«Οπότε πρέπει απλώς να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε. «Κάποιοι θα το ονομάσουν κυρίαρχη αυτονομία, εγώ προτιμώ να το αποκαλώ ανθεκτικότητα γιατί αυτό είναι πραγματικά».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει προτάσεις για ένα νομικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου. Η τελική απόφαση για το αν θα συνεχιστεί το πρότζεκτ θα παρθεί αργότερα.
Η Λαγκάρντ είπε στο πάνελ ότι η γενική τάση είναι για λιγότερη χρήση μετρητών και περισσότερες ψηφιακές πληρωμές.
«Προορίζεται να είναι ασφαλές, έχει σκοπό να είναι κυρίαρχο και προορίζεται να είναι διαθέσιμο σε όλους, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με το φθηνότερο δυνατό κόστος, ενδεχομένως χωρίς κόστος, για τις πιο βασικές λειτουργίες», τόνισε.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ένα ψηφιακό ευρώ δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ιδιωτικότητας με τα τραπεζογραμμάτια.
«Ένα ψηφιακό νόμισμα δεν θα είναι ποτέ τόσο ανώνυμο όσο τα μετρητά», είπε. «Γι’ αυτό θα υπάρχουν πάντα μετρητά», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr