Η εταιρεία πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο προϊόν για να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική ένταξη και να βελτιώσουν τη νομισματική κατάσταση των αναδυόμενων οικονομιών.
Οι ειδικοί της Juniper Research που αναλύουν την αγορά fintech και πληρωμών πιστεύουν ότι οι συναλλαγές CBDC θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από 100 εκατομμύρια δολάρια το 2023 σε 213 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 213%.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το εν λόγω χρηματοπιστωτικό προϊόν βρίσκεται ακόμα στις πρώτες του μέρες, προσθέτοντας ότι οι παγκόσμιες κεντρικές αρχές θα επικεντρωθούν σε αυτό για να βελτιώσουν τους ψηφιακούς διακανονισμούς και να παράσχουν πρόσθετες νομισματικές υπηρεσίες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν έλεγχο στα οικονομικά των καταναλωτών και να επιβλέπουν τις δραστηριότητές τους.
Η έρευνα προσδιόρισε περαιτέρω ότι έως το 2030, το 92% της συνολικής αξίας που συναλλάσσεται μέσω των CBDC θα καταβάλλεται τοπικά. Σε μεταγενέστερο στάδιο, το εργαλείο θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διευθέτηση διασυνοριακών διακανονισμών.
Ο συγγραφέας της έκθεσης Νικ Μέιναρντ σχολίασε: «Ενώ οι διασυνοριακές πληρωμές έχουν επί του παρόντος υψηλό κόστος και αργές ταχύτητες συναλλαγών, αυτός ο τομέας δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης του CBDC. Δεδομένου ότι η υιοθέτηση του CBDC θα επικεντρώνεται σε εγχώριο επίπεδο, θα εναπόκειται στα διασυνοριακά δίκτυα πληρωμών να συνδέουν τα συστήματα μεταξύ τους, επιτρέποντας στον ευρύτερο κλάδο πληρωμών να επωφεληθεί από τα CBDC.
Η κυκλοφορία των CBDC συνήθως υποστηρίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και κεντρικούς τραπεζίτες που πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερη λύση από το Βitcoin. Η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι υπέρμαχος αυτής της άποψης, υποστηρίζοντας ότι ένα ψηφιακό δολάριο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Bitcoin, το οποίο έχει «υψηλή προμήθεια και πιο αργούς χρόνους επεξεργασίας».
Οι περισσότεροι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, από την άλλη πλευρά, είναι κατά των CBDC, λέγοντας ότι τα κεντρικά ιδρύματα θα τα χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τον έλεγχό τους στις ταμειακές ροές των ανθρώπων. Ο Άνταμ Μπακ, Διευθύνων Σύμβουλος της Blockstream, είπε πέρυσι ότι αυτά τα προϊόντα είναι χειρότερα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το Βitcoin είναι ένα «απολιτικό, ακατάσχετο χρήμα».
Χώρες ήδη στο... άρμα του CBDC
Η Κίνα είναι από τις πιο δραστήριες χώρες όσον αφορά το CBDC, καθώς η κυβέρνησή της έχει ξεκινήσει πολλαπλές πρωτοβουλίες για τη διάδοση του ψηφιακού της γιουάν τα τελευταία χρόνια.
Διένειμε e-CNY αξίας 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων στους κατοίκους του Τσενγκντού και πάνω από 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε εκείνους του Πεκίνου στις αρχές του 2021. Οι αρχές προώθησαν επίσης την υιοθεσία στους πολίτες της Σενζέν το 2022, δίνοντας 2,3 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακό γιουάν στους κατοίκους της.
Η Κίνα επέτρεψε ακόμη και πληρωμές CBDC κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου πέρυσι, κάτι που πυροδότησε διαμάχη μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων ομολόγων τους.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μάρσα Μπλάκμπερν, Ρότζερ Γουίκερ και Σίνθια Λάμις προέτρεψαν τους Αμερικανούς αθλητές να μείνουν μακριά από το προϊόν, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιγιάν, ισχυρίστηκε ότι οι νομοθέτες πρέπει να «τηρήσουν το πνεύμα» των Αγώνων και να «σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα» για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr