Στην έρευνα συμμετείχαν 300 κορυφαίες εταιρείες πληρωμών σε 45 χώρες.
Η έρευνα ανέφερε ότι η τεχνολογία blockchain έχει εμφανιστεί ως εναλλακτική λύση στα δαπανηρά συστήματα πληρωμών τα τελευταία χρόνια. Οι όγκοι συναλλαγών έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά στη βιομηχανία κρυπτογράφησης, με περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια χρήστες να επιλέγουν πληρωμές με κρυπτονομίσματα μόνο στις ΗΠΑ το 2023.
Οι τέσσερις πρώτες κατηγορίες πληρωμών με κρυπτονομίσματα περιλαμβάνουν εμβάσματα, διασυνοριακές πληρωμές B2B, πληρωμές με κάρτα και ψηφιακές πληρωμές. Τα εμβάσματα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος σε αυτό, με τους ξένους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για να αποφύγουν τις υψηλές χρεώσεις συναλλαγών όταν στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους.
Επιπλέον, η αυξανόμενη υιοθέτηση πληρωμών σε Bitcoin από το PayPal και το Stipe έχει επίσης ενισχύσει σημαντικά την υιοθέτηση. Πέρα από το Bitcoin, τα stablecoins όπως το USDT και το USDC απολαμβάνουν σημαντική υιοθέτηση λόγω της χαμηλής μεταβλητότητάς τους. Όπως σημειώνει η έρευνα, η χρήση stablecoin για διασυνοριακές πληρωμές είναι 80% λιγότερο δαπανηρή από τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής.
Περίπου το 97% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις ταχύτερες πληρωμές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν ότι οι περισσότεροι έμποροι θα υιοθετήσουν πληρωμές με κρυπτονομίσματα εντός αυτής της περιόδου.
Πρώτη στην… κούρσα της υιοθέτησης η Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με στοιχεία της Ripple και της FPC, οι περισσότερες εταιρείες πληρωμών πιστεύουν ότι οι έμποροι παγκοσμίως θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα κρυπτονομίσματα στο εγγύς μέλλον.
Το 64% των εκπροσώπων των εταιρειών πληρωμών στη Μέση Ανατολή πιστεύει ότι περισσότερο από το 50% των εμπόρων θα αρχίσει να δέχεται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα μέχρι το 2025. Μάλιστα, το 27% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο.
Ακολουθεί η Ευρώπη με 58%, η Βόρεια Αμερική με 51% και η Αφρική με 51%. Αντίθετα, μόλις το 17% των εκπροσώπων της Λατινικής Αμερικής πιστεύει ότι θα υπάρξει μαζική υιοθέτηση εντός αυτής της περιόδου. Αυτό συμβαίνει παρά το αυξανόμενο ποσοστό υιοθέτησης στην εν λόγω περιοχή μεταξύ επίσημων και άτυπων επιχειρήσεων.
Πάντως, παρά τη συνολική ανοδική τάση για τα πιθανά πλεονεκτήματα της κρυπτογράφησης, μόνο το 17% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι είχε υιοθετήσει τα κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής. Τα κύρια εμπόδια για τους οργανισμούς είναι η ρυθμιστική αβεβαιότητα (87%), η περιορισμένη αποδοχή του κλάδου (45%) και οι ανησυχίες για την προστασία των πελατών (24%).
Το ρυθμιστικό ζήτημα τέθηκε επίσης επί τάπητος στην έρευνα. Για την πλειονότητα των εταιρειών πληρωμών που ρωτήθηκαν (89%), η έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας στον τομέα των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων αποτελεί «εμπόδιο» στη χρήση της τεχνολογίας blockchain ως μέσου πληρωμής.
Ωστόσο, επισημαίνει το Bitcoinist, πρέπει να θυμόμαστε ότι τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε πρόοδος στη ρύθμιση του τομέα των κρυπτονομισμάτων σε αρκετές χώρες. Χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.
Επιπλέον, χώρες παγκοσμίως, όπως η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Σιγκαπούρη, προχωρούν τους κανονισμούς τους. Η έρευνα έδειξε ότι η «αισιοδοξία» των εταιρειών για αυτήν την αγορά θα μπορούσε να αντικατοπτρίζεται σε μια «αυξανόμενη όρεξη» για «πρόσβαση και ένταξη σε ευρύτερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr