Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, είχαν τα χαρακτηριστικά του «pump-and-dump», δηλαδή ενός συστήματος χειραγώγησης που επιχειρεί να αυξήσει την τιμή μιας μετοχής ή ενός τίτλου μέσω ψεύτικων συστάσεων. Αυτές οι συστάσεις βασίζονται σε ψευδείς, παραπλανητικές ή πολύ υπερβολικές δηλώσεις.
Οι δράστες μιας τέτοιας απάτης έχουν ήδη μερίδιο στο εκάστοτε περιουσιακό στοιχεία και θα το πουλήσουν αφού η διαφημιστική εκστρατεία θα το έχει οδηγήσει στην υψηλότερη τιμή του.
Αυτή η πρακτική είναι παράνομη βάσει της νομοθεσίας περί τίτλων και μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα. Η ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της συγκεκριμένης απάτης εντός του κλάδου.
Τα περισσότερα από τα εν λόγω tokens κατέγραψαν βουτιά 90% την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας τους, αφού οι δημιουργοί τους… ξεφορτώθηκαν το μερίδιό τους, όπως συμβαίνει, χαρακτηριστικά, στο συγκεκριμένο σύστημα χειραγώγησης.
Πάνω από 9.000 νέα διακριτικά το 2022 φτιάχτηκαν με δόλιους σκοπούς
Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 1,1 εκατομμύριο νέα tokens κυκλοφόρησαν στο δίκτυο Ethereum και το BNB το 2022. Μετά την αξιολόγηση των πρότζεκτ με κριτήρια 10 ελάχιστες συναλλαγές και τέσσερις συνεχόμενες ημέρες συναλλαγών την εβδομάδα μετά την κυκλοφορία τους, η Chainalysis διαπίστωσε ότι μόνο 40.521 tokens είχαν κάποια επιτυχία.
Μεταξύ των 40.521 σχετικά επιτυχημένων tokens, η τιμή των 9.902 (24%) μειώθηκε σημαντικά την πρώτη εβδομάδα μετά την κυκλοφορία, δείχνοντας ενδεικτικά σημάδια πιθανής δραστηριότητας «pump-and-dump». Μια πτώση της τιμής κατά 90% ή περισσότερο είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι οι δημιουργοί των tokens… ξεφορτώθηκαν γρήγορα το μερίδιό τους.
Η Chainalysis επισημαίνει την πιθανότητα οι δυνάμεις της αγοράς να επηρέασαν την κίνηση των τιμών των tokens, παρά την τόση προσπάθεια που κατέβαλαν οι ομάδες.
Ενώ η στρατηγική προώθησης για τέτοια tokens παραμένει αβέβαιη, η Chainalysis χρησιμοποίησε μια υπηρεσία αξιολόγησης για να βαθμολογήσει νέα tokens σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100 με βάση την αξιοπιστία τους. Και τα 25 που αξιολογήθηκαν σημείωσαν μηδενική βαθμολογία, υποδεικνύοντας ότι ήταν πιθανότατα προϊόντα της απάτης «pump-and-dump».
Τα θύματα επένδυσαν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα θύματα του εν λόγω συστήματος χειραγώγησης ξόδεψαν και έχουν… ξεμείνει με περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα. Αντίθετα, οι δημιουργοί τους κατέγραψαν κέρδη 30 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση του μεριδίου τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr