Η κεντρική τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα ζητήσουν τη γνώση του κοινού όσον αφορά τα πλάνα για τη δημιουργία μιας ψηφιακής έκδοσης της στερλίνας και θα δημοσιεύσουν μια διαβούλευση ανοιχτή σε δημόσια σχόλια την Τρίτη.
«Ενώ τα μετρητά είναι εδώ για να μείνουν, μια ψηφιακή λίρα που εκδίδεται και υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος πληρωμής που είναι αξιόπιστος, προσβάσιμος και εύκολος στη χρήση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.
Ο Τζον Κάνλιφ , αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστεί μια ψηφιακή λίρα ως πιο ασφαλή εναλλακτική λύση στα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα.
Η διαβούλευση για την ψηφιακή λίρα είναι η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη διετή έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα ψηφιακό ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος και να ανοίξει τον δρόμο για μια απόφαση για την έκδοση.
Όπως το οραματίζεται η Τράπεζα της Αγγλίας, μια ψηφιακή λίρα που εκδίδει η ίδια θα είναι προσβάσιμη μέσω ψηφιακών πορτοφολιών που προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα μέσω smartphone ή έξυπνων καρτών. Το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας προορίζεται για πληρωμές εντός και εκτός σύνδεσης χωρίς τόκους που καταβάλλονται σε συμμετοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη δική της φάση πειραματισμού και σχεδίασης τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ανάλογα με το αν θα αποφασιστεί η δημιουργία ή όχι ψηφιακής λίρας. Μια πιλοτική δοκιμή στο ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας δεν θα ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι το 2025.
Η ψηφιακή λίρα μέχρι στιγμής δεν ακούγεται πολύ διαφορετική από ένα πιθανό ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση. Κανένα από τα δύο δεν θα είναι εντελώς ανώνυμο, αλλά υπόσχεται να διατηρήσει κάποιο επίπεδο απορρήτου και να υπόκειται σε πρότυπα προστασίας δεδομένων.
Οι ρυθμιζόμενες εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υποδομή ψηφιακής λίρας για να «σχεδιάσουν καινοτόμες, φιλικές προς τον χρήστη υπηρεσίες και να χειριστούν όλες τις αλληλεπιδράσεις που αντιμετωπίζουν οι πελάτες», ανέφερε το δελτίο τύπου.
Η απόφαση για την έκδοση ψηφιακής λίρας «θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μελλοντικές εξελίξεις στα χρήματα και τις πληρωμές», πρόσθεσε. Οι απαντήσεις του κοινού στη διαβούλευση θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την απόφαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr