«Τα κρυπτονομίσματα έχουν… τεράστιους εγγενείς κινδύνους για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα», δήλωσε ο Σακτικάντα Ντας, διοικητής της Reserve Bank of India, σε εκδήλωση. Ως παράδειγμα έδειξε την πρόσφατη κατάρρευση του FTX.
Ο Ντας είπε ότι η κύρια ανησυχία του είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία υποκείμενη αξία, αποκαλώντας τα «κερδοσκοπικά» και προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι πρέπει να απαγορευθούν.
«Είναι μία εκατό τοις εκατό κερδοσκοπική δραστηριότητα και εξακολουθώ να έχω την άποψη ότι θα πρέπει να απαγορευθεί… Γιατί εάν προσπαθήσετε να το ρυθμίσετε και να του επιτρέψετε να αναπτυχθεί, σημειώστε τα λόγια μου, η επόμενη οικονομική κρίση θα προέλθει από ιδιωτικά κρυπτονομίσματα», τόνισε.
Τα σχόλια του Das έρχονται καθώς η κεντρική τράπεζα προχωρά σε δική της ψηφιακή έκδοση της ινδικής ρουπίας. Η Reserve Bank of India ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή ρουπία την 1η Δεκεμβρίου για λιανική χρήση σε επιλεγμένες πόλεις. Ορισμένοι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές χρησιμοποιώντας την ψηφιακή ρουπία μέσω εφαρμογών και πορτοφολιών για κινητά.
Η ψηφιακή ρουπία είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC). Πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών εκδόσεων του δικού τους νομίσματος.
Ο Das είπε ότι τα CBDC μπορούν να επιταχύνουν τις διεθνείς μεταφορές χρημάτων και να μειώσουν την ανάγκη για logistics, όπως η εκτύπωση χαρτονομισμάτων.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι πιο μπροστά παγκοσμίως στην ανάπτυξη ενός CBDC. Το Πεκίνο δοκιμάζει τη χρήση του ψηφιακού του γιουάν στον πραγματικό κόσμο από τα τέλη του 2020, επεκτείνοντας τη διαθεσιμότητά του σε περισσότερους χρήστες φέτος.
Οι ανησυχίες για τα κρυπτονομίσματα ενισχύθηκαν μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX.
Η Κίνα έχει ουσιαστικά απαγορεύσει το εμπόριο κρυπτονομισμάτων.
Η ινδική κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα με σκοπό να τα απαγορεύσει, ενώ δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας.
Στο παρελθόν οι κεντρικές τράπεζες έλεγαν συχνά ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία, καθώς αντιπροσώπευαν μια πολύ μικρότερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, πλέον όλοι ανησυχούν και παρότι δεν ζητούν όλοι απαγόρευση, πλέον θεωρούν απαραίτητο να ρυθμιστούν. ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr