Σε μια πρόσφατη ομιλία του στο διεθνές συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης Artificial Intelligence Journey 2022, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός παγκόσμιου συστήματος πληρωμών που βασίζεται στην εν λόγω τεχνολογία.
Όπως είπε, για τον ίδιο το πρωταρχικό πλεονέκτημα θα ήταν η δυνατότητα να έχει ένα παγκόσμιο πλαίσιο πληρωμών που δεν ελέγχεται από ξένες δυνάμεις. Ωστόσο, αναφέρει επίσης ότι η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις (όπως η τεχνητή νοημοσύνη) θα μπορούσε να κάνει τις πληρωμές πιο αποτελεσματικές και προσιτές.
Ο Πούτιν εξήγησε ότι η σωστή χρήση της τεχνολογίας blockchain θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής για τους χρήστες και τις κυβερνήσεις. Είπε ότι μια αποκεντρωμένη, μη μονοπωλιακή τεχνολογία θα αναπτυχθεί τελικά παγκοσμίως λόγω των πλεονεκτημάτων που παρέχει.
«Η τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων και των blockchains μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διεθνών διακανονισμών που θα είναι πολύ πιο βολικό, απολύτως ασφαλές για τους χρήστες του και, κυρίως, δεν θα εξαρτάται από τράπεζες ή παρεμβάσεις τρίτων χωρών. Είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο σίγουρα θα δημιουργηθεί και θα αναπτυχθεί γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η επιταγή των μονοπωλίων, που βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των μονοπωλίων», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Μετά τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και μέρος της διεθνούς κοινότητας επέβαλαν μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επηρέασαν έντονα την ικανότητα της χώρας να πραγματοποιεί διεθνείς πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών της κορυφαίας τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, σε άλλες χώρες.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε περαιτέρω ότι το τρέχον σύστημα πληρωμών ήταν αναποτελεσματικό και «ελέγχεται από μια περιορισμένη λέσχη κρατών και χρηματοπιστωτικών ομάδων».
Ο Πούτιν δεν ανέπτυξε περαιτέρω την ιδέα του για ένα σύστημα πληρωμών blockchain και αντ' αυτού εστίασε στην ανάγκη καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και
Η Ρωσία αγκαλιάζει σιγά σιγά τα κρυπτονομίσματα
Αν και μια δομή πληρωμών που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain είναι φυσικά δυνατή, ο Πούτιν δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, αφήνοντας κατά μέρος το ερώτημα ποιος θα έλεγχε τους κόμβους επικύρωσης ενός τέτοιου συστήματος. Στην περίπτωση ενός επιτρεπόμενου δικτύου blockchain, εάν οι ίδιες οι κυβερνήσεις ελέγχουν τους κόμβους, η δυνατότητα λογοκρισίας των συναλλαγών είναι τόσο πιθανή όσο θα ήταν στο τρέχον σύστημα πληρωμών.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει μια σχέση αγάπης-μίσους με τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain και μέχρι σήμερα φαινόταν ότι ο Πούτιν είναι στο στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν το blockchain, αλλά όχι απόλυτα τα κρυπτονομίσματα. Η κατοχή κρυπτονομισμάτων επιτρέπεται στη χώρα, αλλά η χρήση τους σε πληρωμές και οικονομικές εφαρμογές απαγορεύεται αυστηρά, καθώς θεωρούνται δραστηριότητες που ανταγωνίζονται το ρούβλι, παραβιάζοντας την κυριαρχία της χώρας.
Ωστόσο, η πολιτική στάση της χώρας έχει γίνει πιο ευέλικτη πρόσφατα. Εκτός από τις εκκλήσεις του προέδρου να μελετηθεί η χρήση της τεχνολογίας blockchain, υπάρχουν αναφορές ότι η χώρα εξετάζει όλο και πιο σοβαρά να εγκρίνει την έναρξη ενός εθνικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr