Η πρώτη πτώση σημειώθηκε στις αρχές του έτους και ήταν στην πραγματικότητα μάλλον αναμενόμενη. Ουσιαστικά ξεκίνησε λίγες ημέρες αφότου το Bitcoin έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών, δηλαδή μετά τις 10 Νοεμβρίου 2021 όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης άγγιξε τα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η τιμή του Bitcoin είχε αυξηθεί στα 69.000 δολάρια και αυτή του Ethereum σε σχεδόν 4.900 δολάρια.
Η πτώση αυτή, όπως επισημαίνει το Cryptonomist, όχι μόνο φάνηκε αναπόφευκτη, δεδομένων των προηγούμενων αυξήσεων, αλλά διήρκεσε και αρκετούς μήνες, μέχρι τις αρχές Μαΐου 2022, όταν η κεφαλαιοποίηση είχε πέσει στο 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια. Μια πτώση της τάξης του 42% μετά τη δημιουργία ενός νέου ιστορικού υψηλού ήταν απολύτως φυσιολογική.
Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται δίκαιο να χαρακτηριστεί αυτό κατάρρευση, έστω και μόνο επειδή συνέβη κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.
Η πρώτη πραγματική «βουτιά»: Πώς και γιατί κατέρρευσε η αγορά κρυπτογράφησης
Γύρω στα μέσα Απριλίου 2022, η Fed ξεκίνησε τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη (QT), το αντίστροφο του QE. Δηλαδή, άρχισε να αποσύρει από τις αγορές μέρος του τεράστιου ποσού δολαρίων που δημιουργήθηκε και εισήχθη μεταξύ 2020 και 2021.
Αυτό άνοιξε το δρόμο για επακόλουθες πτώσεις, αν και το έναυσμα για τη… συντριβή στα μέσα Μαΐου το έδωσε η κατάρρευση του Terra/Luna.
Έτσι, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες προστέθηκαν τον Μάιο: αφενός η έναρξη της μείωσης των δολαρίων σε κυκλοφορία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αφετέρου το μεγαλύτερο κραχ κρυπτογράφησης που έγινε ποτέ.
Αρκεί να πούμε ότι το κρυπτονόμισμα Luna από κεφαλαιοποίηση 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε στο 0,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε λιγότερο από δέκα ημέρες.
Συνολικά εκείνες τις μέρες, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε από 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια, ήτοι απώλεια 33% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Έτσι στις αρχές του 2022, η σωρευτική απώλεια ήταν 42% σε έξι μήνες, ενώ τον Μάιο η κατάρρευση ήταν 33% σε δέκα ημέρες.
Η δεύτερη κατάρρευση
Αυτή η πρώτη ταχεία κατάρρευση το 2022 πυροδότησε μια δεύτερη τον επόμενο μήνα.
Στην πραγματικότητα, η κατάρρευση του Terra/Luna και η επακόλουθη κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων προκάλεσε μια σειρά από χρεοκοπίες εταιρειών κρυπτογράφησης, όπως οι Voyager, 3AC, αλλά κυρίως η Celsius.
Το γεγονός είναι ότι η Celsius ήταν μια ελεγχόμενη εταιρεία, οπότε πολλοί πίστευαν ότι ήταν ασφαλής ή τουλάχιστον χαμηλού κινδύνου.
Από την άλλη, σχεδόν όλοι γνώριζαν ότι το οικοσύστημα Terra διέτρεχε υψηλό κίνδυνο, αν και η ολική κατάρρευσή του ξάφνιασε πολλούς. Αντίθετα, ήταν πολύ λίγοι εκείνοι που συνειδητοποίησαν ότι η Celsius κινδύνευε επίσης. Έτσι, η αποτυχία του αιφνιδίασε σχεδόν άπαντες, προκαλώντας πραγματικό πανικό.
Σε λιγότερο από δέκα ημέρες, από τις 10 Ιουνίου έως τις 19 Ιουνίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης μειώθηκε από 1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια σε λιγότερο από 900 δισεκατομμύρια δολάρια, μια πτώση άνω του 30%.
Έτσι, μετά την πτώση 33% του Μαΐου σε εννέα ημέρες, σημειώθηκε άλλη μια πτώση 30% τον Ιούνιο σε περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η τιμή του Bitcoin είχε πέσει μέχρι τα 17.500 δολάρια και του Ethereum κάτω από τα 1.000 δολάρια.
Η ελαφριά ανάκαμψη
Κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου, φάνηκε ότι οι αγορές κρυπτογράφησης ανακάμπτουν. Η τιμή του Bitcoin ήταν ξανά πάνω από τα 24.000 δολάρια, ενώ του Ethereum πλησίαζε ακόμη και τα 2.000 δολάρια.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης είχε ανακάμψει στο 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια και φαινόταν ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Αντίθετα, όλα σταμάτησαν στα μέσα Αυγούστου, έτσι ώστε στις αρχές Νοεμβρίου η κεφαλαιοποίηση να επανέλθει στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, με την τιμή του BTC στα 20.000 δολάρια και του ETH στα 1.600 δολάρια.
Η τρίτη κατάρρευση
Η τρίτη κατάρρευση σημειώθηκε μετά τις 5 Νοεμβρίου, λόγω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου FTX.
Αυτή ήταν ακόμα ταχύτερη, καθώς κράτησε μόνο πέντε ημέρες, και μικρότερη σε μέγεθος από τις προηγούμενες.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης επέστρεψε κάτω από τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας 27%.
Η τιμή του Bitcoin έπεσε έως και 15.500 δολάρια, ενώ η τιμή του Ethereum επέστρεψε κάτω από τα 1.000 δολάρια.
Από τη μια, πολλοί περίμεναν ότι αυτή η κατάρρευση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη από τις προηγούμενες, αλλά από την άλλη, αποδείχθηκε εντελώς απροσδόκητη, αφού επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο που σχεδόν κανείς δεν υποψιαζόταν.
Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, δεν είχε κυκλοφορήσει ευρέως καμία είδηση σχετικά με την πιθανή αφερεγγυότητα του FTX, κάτι που αιφνιδίασε τους πάντες.
Οι συνέπειες της τρίτης κατάρρευσης
Αυτό που έχει ενδιαφέρον όσον αφορά την τρίτη κατάρρευση είναι ότι ακόμα δεν ξέρουμε αν έχουμε δει όλες τις συνέπειές της. Όπως συνέβη τον Μάιο μπορεί να προκύψουν περισσότερα αρνητικά… παρελκόμενα σε λίγες εβδομάδες.
Σε περίπτωση που η τρίτη κατάρρευση δεν πυροδοτήσει μια τέταρτη, ίσως να έχουμε πλέον προσεγγίσει το τέλος του καθοδικού κύκλου. Θα πρέπει, ωστόσο, επισημαίνει το Cryptonomist, να θυμόμαστε ότι, κατ' αναλογία, κατά τη διάρκεια των περασμένων κύκλων, ο… πάτος ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Για αυτόν τον λόγο, υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια τέταρτη κατάρρευση, έτσι ώστε, για παράδειγμα, η τιμή του Bitcoin να πέσει κάτω από τα 14.000 δολάρια, ή ακόμα και τα 12.000 δολάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr