Πιο συγκεκριμένα, η Apple δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα ενημερωμένους κανόνες του App Store, στους οποίους τόνιζε ότι οι εφαρμογές επιτρέπεται να διευκολύνουν «συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε εγκεκριμένο ανταλλακτήριο», ωστόσο η παραπάνω λειτουργία μπορεί να προσφερθεί μόνο σε χώρες ή περιοχές όπου υπάρχει άδεια ανταλλαγής crypto.
«Οι εφαρμογές ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν τους δικούς τους μηχανισμούς για να ξεκλειδώσουν περιεχόμενο ή λειτουργίες», όπως κρυπτονομίσματα ή πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Η Apple έχει διευκρινίσει τους κανόνες για τα NFT, τα οποία μπορούν να είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός πραγματικού περιουσιακού στοιχείου, όπως το έργο τέχνης και συνήθως αγοράζονται με χρήση κρυπτονομισμάτων.
Τι αναφέρουν οι νέοι κανόνες
Οι νέοι κανόνες της Apple αναφέρουν ότι οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιούν αγορές εντός εφαρμογής για να πουλήσουν NFT ή υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτά. Παράλληλα, οι εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν στους χρήστες να περιηγούνται σε συλλογές NFT που ανήκουν σε άλλους, με την προϋπόθεσή ότι «οι δεν περιλαμβάνουν κουμπιά, εξωτερικούς συνδέσμους ή άλλες παροτρύνσεις για δράση που κατευθύνουν τους πελάτες σε μηχανισμούς αγορών εκτός από αγορές εντός εφαρμογής». Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι κάθε είδους υπηρεσία συναλλαγών για NFT πρέπει να χρησιμοποιεί τον μηχανισμό πληρωμής εντός εφαρμογής της Apple.
Η Apple περιορίζει έως και 30% τις πληρωμές εντός εφαρμογής. Αν και αυτό δεν απαγορεύει τα NFT με κανέναν τρόπο, θέτει έναν σημαντικό περιορισμό στο είδος των υπηρεσιών που μπορούν να προσφερθούν σχετικά με τα NFT, δεδομένου του ποσοστού 30% που παίρνει η Apple.
Μεταξύ των υπόλοιπων κανόνων, οι χρήστες μπορούν να δουν τα NFT που διαθέτουν μέσα σε μια εφαρμογή, εάν το διακριτικό δεν «ξεκλειδώνει λειτουργίες εντός της εφαρμογής». Οι χρήστες συχνά αγοράζουν NFT ως τρόπο πρόσβασης σε αποκλειστικά τμήματα μιας υπηρεσίας ή ακόμα και ως ένα είδος κάρτας μέλους για μια εφαρμογή.
Κριτική για την περικοπή 30%
Η περικοπή κατά 30% της Apple έχει επικριθεί εδώ και καιρό από κατασκευαστές εφαρμογών που κατηγορούν τον τεχνολογικό γίγαντα ότι έχει μονοπώλιο στις αγορές εντός εφαρμογής. Από την πλευρά της, η Apple υποστηρίζει ότι ο έλεγχος του App Store της επιτρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των εφαρμογών και των πληρωμών. Παράλληλα, η εταιρεία έχει τονίσει ότι το App Store έχει δημιουργήσει ένα επιτυχημένο οικοσύστημα εφαρμογών που επιτρέπει στους προγραμματιστές να κερδίσουν χρήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr