Ο θετικός τόνος προς τη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έρχεται λίγες μέρες αφότου σχεδόν 100.000 Ρώσοι εισήλθαν στο Καζακστάν για να ξεφύγουν από τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Τοκάγιεφ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει το Καζακστάν σε παγκόσμιο κέντρο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, οι αρχές επιδιώκουν να εισαγάγουν ένα πρότζεκτ που θα επιτρέπει τη μετατροπή των κρυπτονομισμάτων σε μετρητά και αντίστροφα με ρυθμισμένο και ασφαλή τρόπο. Ο πολιτικός ηγέτης είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί εάν οι κάτοικοι εκδηλώσουν αρκετό ενδιαφέρον για τις λειτουργίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
«Η μετατροπή νομίσματος πραγματοποιείται ήδη στο χώρο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου της Αστάνα στο πλαίσιο ενός ειδικού πιλοτικού έργου. Για αυτό, έγιναν αρκετά καινοτόμες αλλαγές στην εθνική νομοθεσία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε παρακάτω. Εάν αυτό το χρηματοπιστωτικό μέσο δείξει να συγκεντρώνει περαιτέρω ζήτηση και αποδείξει ασφάλειά του, τότε σίγουρα θα λάβει πλήρη νομική αναγνώριση», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Ένας λόγος που το Καζακστάν εστίασε στην κρυπτογράφηση ίσως είναι και το μεταναστευτικό κύμα που προέρχεται από τη Ρωσία, σημειώνει το CryptoPotato. Πριν μερικές ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διέταξε μια «μερική» επιστράτευση για να συγκεντρώσει 300.000 άνδρες σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Προφανώς δεν ήθελαν όλοι οι Ρώσοι να πολεμήσουν, κάτι που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε λίγες μέρες. Ο νότιος γείτονας Καζακστάν καλωσόρισε περισσότερα άτομα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, περίπου 98.000.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποδειχθεί ένα προτιμώμενο οικονομικό εργαλείο για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο. Πριν από αυτό, ορισμένοι Ουκρανοί που πιστεύουν ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να διευκολύνουν τα νομισματικά τους ζητήματα κατέφυγαν σε χώρες με στάσεις φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα, όπως η Πορτογαλία.
Μόνο πίσω από ΗΠΑ και Κίνα το Καζακστάν
Η ασιατική χώρα είναι ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αντιπροσωπεύει πάνω από το 13% του παγκόσμιου ποσοστού κατακερματισμού, που σημαίνει ότι μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα προηγούνται.
Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο Γκαλιμζάν Πιρμάτοφ, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας του Καζακστάν, δήλωσε ότι η θέση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι ένα ενδιαφέρον θέμα που το ίδρυμα δεν πρέπει να αγνοήσει.
«Μας ενδιαφέρουν οι ευκαιρίες για καινοτομία που μας δίνουν αυτές οι νέες τεχνολογίες. Ως εκ τούτου, θα διεξάγουμε αυτές τις συζητήσεις ώστε οι αποφάσεις μας να μην επηρεάσουν αρνητικά τη μακροσταθερότητα και τα συμφέροντα των καταναλωτών των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», δήλωσε.
Μέρες αργότερα, η εγχώρια κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρότζεκτ για να ενθαρρύνει τις τοπικές τράπεζες να έχουν συναλλαγές με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr