Η πρωτοβουλία «Bitcoin Lake» αξιοποιεί τα Bitcoin ASICs για να καθαρίσει την κοντινή λίμνη Atitlán, ενώ παράγει εισόδημα για την κοινότητα.
Όπως εξηγεί ο ιδρυτής του Bitcoin Lake Πάτρικ Μέλντερ, το πρότζεκτ εξόρυξης «Kaboom» επαναχρησιμοποιεί το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι για να βοηθήσει στην εξόρυξη Bitcoin, αντί να μολύνει το τοπικό περιβάλλον.
Όπως είπε ο Μέλντερ στο Bitcoin Magazine, το έργο αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών καθαρισμού της λίμνης που τελικά ήταν δαπανηρές και ανεπιτυχείς.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, μια σημαντική προσπάθεια καθαρισμού της λίμνης με κόστος άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων απέτυχε επειδή ήταν τόσο περίπλοκη με τόσους πολλούς ισχυρούς ενδιαφερόμενους που δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια λύση», πρόσθεσε.
Πώς λειτουργεί
Αντίθετα, το Bitcoin Lake ακολούθησε μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω για την οικολογική βιωσιμότητα. Περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού για την εξόρυξη Bitcoin, το οποίο διαφορετικά θα πεταχτεί στο δρόμο ή στη χωματερή που βρισκόταν πάνω από τη λίμνη Atitlán.
«Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα έβρισκε το δρόμο του στη λεκάνη απορροής και στη λίμνη», είπε ο Μέλντερ. Αντίθετα, ενώ η διαδικασία εξόρυξης παράγει διοξείδιο του άνθρακα, μειώνει τη μόλυνση της λίμνης.
Σε ένα βίντεο του πρότζεκτ που ανέβασε το Bitcoin Lake βλέπουμε να υπάρχουν κάτω από μια σκηνή πολλά δοχεία με χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, μια γεννήτρια, ASIC και έναν φορητό υπολογιστή που παρακολουθούσε τα hashes που δημιουργούνταν. Τόσο η γεννήτρια όσο και τα ASICs είναι παλιά, ανακυκλωμένα μοντέλα, αλλά έχουν βρει μια «δεύτερη ζωή» χάρη στη «σχεδόν δωρεάν ενέργεια» που παρέχεται από τα σπορέλαια.
{https://twitter.com/LakeBitcoin/status/1569316198692831232}
Ο ιδρυτής ελπίζει να διαδώσει την πρωτοβουλία σε γειτονικές κοινότητες, καθώς συνειδητοποιούν ότι μπορούν να καθαρίσουν το περιβάλλον με εφικτό και κερδοφόρο τρόπο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανησυχίες σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο της εξόρυξης Bitcoin στο περιβάλλον εξακολουθούν να αποτελούν βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών. Ωστόσο, πολλές αναφορές έχουν περιγράψει τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει στην… επούλωση του περιβάλλοντος, όπως με την ανάφλεξη της περίσσειας φυσικού αερίου.
Αποδοχή χωρίς επιβολή
Το πρότζεκτ του Μέλντερ «Bitcoin Lake», μέρος του οποίου είναι και το «Kaboom», έχει τρεις στόχους: τον καθαρισμό της λίμνης, την εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με το Bitcoin και τη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας Bitcoin. Αυτό περιλαμβάνει τη διάδοση της υιοθέτησης του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος ως αποθήκης αξίας, μέσου ανταλλαγής και λογιστικής μονάδας.
Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του πρότζεκτ, σκοπός είναι η εκμετάλλευση της ενέργειας που αλλιώς θα πήγαινε χαμένη και η επιστροφή κέρδους που θα διανέμεται στην κοινότητα.
Το πρότζεκτ εμπνεύστηκε από την Bitcoin Beach του Ελ Σαλβαδόρ, όπου έχουν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλίες φιλικές προς το Bitcoin. Ωστόσο, σε αντίθεση με το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, το Bitcoin Lake δεν είχε μεγάλες χορηγίες ή δωρεές για να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Η εξόρυξη, ωστόσο, βοηθά στο να μπει το Bitcoin στην οικονομία.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, το πρότζεκτ έχει ήδη χορηγήσει υλικό σχετικό με το Bitcoin στο τοπικό εκπαιδευτικό κέντρο. Από τον Ιανουάριο, τα παιδιά στην περιοχή μαθαίνουν βασικές έννοιες όπως «τι είναι ο πληθωρισμός» και ακόμη και «τι είναι χρήμα».
Γίνονται επίσης εκπαιδευτικές συναντήσεις για ενήλικες, επιχειρήσεις και αρχηγούς κοινοτήτων ιθαγενών. Συνολικά, η πρωτοβουλία έχει σκοπό να εμπνεύσει τη φυσική υιοθέτηση του Bitcoin μέσω της εκπαίδευσης, και όχι τον εξαναγκασμό που βρίσκει απροετοίμαστες τις επιχειρήσεις.
Στο Ελ Σαλβαδόρ, πολλοί αντιτάχθηκαν στον νόμο Bitcoin κατά την εφαρμογή του πέρυσι, καθώς περιελάμβανε μια διάταξη για να εξαναγκάσει τις επιχειρήσεις να αποδεχτούν το Bitcoin. Ο Πρόεδρος Μπουκέλε διευκρίνισε αργότερα ότι αυτό ισχύει πρακτικά μόνο για μεγάλες εταιρείες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr